Отворен Научно-технолошки парк; Вучић: Ниш се брзо развија

У Нишу је отворен Научно-технолошки парк, у који је до сада уложено 12,5 милиона евра. Фирме које се буду уселиле у технолошки парк почеће да раде у августу, а укупно ће бити на располагану 14.000 квадрата. Председник Александар Вучић је истакао да је држава много уложила у Ниш претходних година.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је у Научно-технолошки парк уложено 12,5 милиона евра.

"У ово ће бити уложено укупно 20 милиона евра. Много смо пара уложили у Ниш, који је каскао за другима, а сада иде убрзано напред", истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија унапредити законски оквир за развој блокчејн технологије, која ће се развијати и у Научно-технолошком парку Ниш.

Вучић је током обиласка НТП Ниш, рекао да ће захваљујући развоју те технологије у сваком тренутку моћи да се уђе у траг сваке трансакције.

"То може да нам буде од огромне помоћи", истакао је Вучић.

Председник је приметио и да је Електронски факултет у Нишу "прави расадник талената".

Вучића, премијерку Ану Брнабић и министре, представници стартап компанија, које су добиле прилику да се развијају управо НТП-у, упознали су са најновијим трендовима у развоју иновација.

"Много сам срећан када видим како напредује развој нових технологија у Србији", додао је Вучић.

"Мало ко нам је веровао да ћемо подићи Ниш"

Мало ко нам је веровао да ћемо успети да подигнемо Ниш када смо 2016. године као влада боравили седам дана у том граду, рекао је председник Србије и истакао да је тада направљен пут за успешнији и напреднији Ниш.

Поручио је да Ниш мора да иде још брже.

"Нишлије су се бориле деценијама за овај Научно-технолошки парк. Сећам се страховите енергије и ентузијазма који сам видео код Горана Ђођевића, који је по сваку цену желео да урадимо лабораторијску ламелу при Електронском факултету и Научно технолоши парк", рекао је Вучић у обраћању на отварању НТП. 

Каже да је држава могла да покаже не знам колико интересовање за развоја Ниша да није било тог интересовања и ентузијазма код самих Нишлија.

Председник је истакао да је суфицит Србије у софтверским технологијама и производима чак 800 милиона евра, а да је наш извоз 1,4 милијарде.

"Има ли Србија шта у шта би требало да улаже више од ове области и од знања младих?", упитао је Вучић. 

Додао је и да је у ИТ сектору у Србији запослено 70.000 људи, а да је просечна плата 127.000 динара.

Вучић је рекао и да би волео да Ниш стигне, па и престигне ниво Београда.

"Људи у Нишу су посебно гладни успеха и то не моззете да зауставите. Зато сам сигуран да је ово најваззнија ствар у Ниссу коју смо урадили", нагласио је Вучић. 

Подсетио је да је лично био на полагању камена темаљца и отварању шест фабрика у Нишу, али да ће данас премјерка Ана Брнабић посетити радове на градњио седме фабрике. 

Премијерка Ана Брнабић, која је присуствовања отварању технолошког парка, рекла је да је Србија по развоју те технологије тренутно међу првих пет земаља света и да ће то то омогућити да грађани буду безбедни по питању финансијских података, у које нико неће моћи да уђе или да их мења. 

Заједно са инвестицијом у основање Старап центар Ниш који ће постати део НТП-а и лабораторијском ламелом Електронског факултата укупна вредност инвестиције премашује 20 милиона евра.

Научно-технолошки парк Ниш је организација која у блиској сарадњи са Универзитетом и академском заједницом обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.

Око објекта је паркинг, као и уређен парк са фонтанама, а у подруму зграде се налазе гараже и фитес центар површине 400 квадрата који це бити дат, путем јавног позива, неком од партнера на управљање.

Изградња НТП коштала је 12,5 милиона евра са свим окружењем, а то подразумева и изградњу колектора за атмосферске воде.

Ко је обезбедио новац 

Новац је обезбеђен преко Европске инвестиционе банке, инвеститор је Министарство просвете.

Пројектом изградње и опремањем управљала је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије, док је све активности по уговору реализовала нишка Канцеларија за локални економски развој и пројекте и град који је био задужен за инфраструктуру и административну подршку.

Изграђена су три спрата површине око 2.200 квадрата по спрату подељених у канцеларијске просторе за компаније. 

На првом спрату ће се налазити старт ап компаније и ту се налази већи број мањих канцеларија који је опремљен тако да има више сала за састанке и више простора за заједничке активности које ће младим компанијама омогућити заједништво.

Други и трећи спарт су намењени компанијама и ту је мање садржаја за забаву. Такође, унутар парка биће формирана и лабораторија за израду прототипова и 3Д штампу.

среда, 10. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво