Полиција на Новом Београду показала како се бори, приказане и технике спуштања из хеликоптера

Министарство унутрашњих послова и полиција обележили свој Дан. Централна манифестација одржана је на платоу испред Палате Србија. Свечаности је присуствовао председник Србије Александар Вучић, који је уручио златне медаље за храброст припадницима МУП-а. Никада нећемо дозволити понижавање српског полицајца, поручио је Вучић. Министар полиције и директор полиције уручили су сребрне и бронзане медаље. Приказане борилачке вештине.

Дан Министарства унутраших послова Републике Србије и Дан полиције традиционално је почео свечаним сечњем славског колача у име обележавања славе - Свете Тројице.

Централна манифестација почела је минутом ћутања за жртве вируса корона, међу којима је било и осам полицајаца, као и химном Србије.

Око 400 нових припадника полиције, полазника 21. класе Центра за основу полицијску обуку представљено je на централној манифестацији.

Испред Палате "Србија" изложена су возила МУП-а, хеликоптери, оклопна возила, полицијски мотоцикли, ватрогасна возила.

Председник Александар Вучић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишли су постројени вод полиције.

Вучић: Пораст уважавања грађана према припадницима МУП-а 

Вучић је младим полазницима пожелео успех у тешком и напорном раду и додао да ће се наставити да улагањима у опрему, оружје, али пре свега, у људе.

"Данас је савршен дан да се прослави постизање напретка и бољитка у полицији", поручио је председник Србије.

Каже да се снага полиције проширила за скоро 5.000 људи, за 700 нових возила, четири хеликоптера, а да се три очекују.

"Уз нове униформе и опрему, плате су веће за готово 40 одсто, ту су нови стамбени пројекти за ветеране, који су у току", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да је од свих промена најприметинији пораст уважавања грађана према припадницима МУП-а.

"Такво поштовање није нешто што председник или влада могу да купе или поклоне, већ је заслужено посвећеношћу припадника полиције, бољим резултатима и већим позудањем читаве полиције", рекао је Вучић.

Посебно је захвалио младим полазницима полиција што су, каже, показали огромну дисциплину и одговорност током кризе која је изненадила цео свет, али не и њих, и пожелео им много успеха у тешком раду.

"Ви сте понајмање били изненађени и држали сте се храбро, одговорно и озбиљно и тиме показали да заслужујете полицијску значку и да се бавите једним од најчаснијих занимања које нека држава може да понуди", рекао је Вучић.

Никоме нећемо дозволити понижавање српске полиције, поручио је Вучић. 

"Руководство Србије, од председника, преко премијера до министра унутрашњих послова, гарантује да никада неће дозволити понижавање српских полицајаца и угрожавања вредности које је полиција успела да створи", закључио је Вучић. 

Стефановић: Људи великог срца

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су се припадници МУП-а храбро суочили са опасностима и ризицима које је донео коронавирус и захвалио на њиховом раду.

Истакао је да су све задатке који су стављени пред њих обавили успешно и заједно са лекарима, војницима и волонтерима показали како се бори за Србију.

"Обилазили смо људе у удаљеним селима и планинама и били тамо где год је било нужно. Одговорили смо на готово 50.000 мејлова. Наши ватрогасци су спасили више од 1.100 људи и угасили преко 11.500 пожара и много је бројки које говоре шата су припадници МУП-а радили током кризе, али једна реченица их најбоље описује - људи великог срца", рекао је Стефановић.

"Пред вама стоји 400 полазника Центра за основну полицијску обуку који ће врло брзо постати део МУП-а које је епидемија затекла усред обуке. Имали су испред себе избор да остану у центру или да оду кућама и прекину пут ка полицијској униформи. Сви они су одлучили да наставе да уче раде и дају допринос за безбедну Србију", рекао је Стефановић. 

"Поносан сам на њих јер су истински схватили шта значи бити полицијац, како треба волети своју земљу. Зато сам сигуранм даће ови млади људи бити добри, поштени и квалитетни полицајци", истакао је Стефановић на свечаности.

Медаље за храброст и посвећеност 

Александар Вучић је златну медаљу доделио командиру одељења за противдиверзивну заштиту полицијске бригаде Драгану Кртинићу за храброст, који је у Крушевцу отклонио експловизну направу са једне породичне куће, а која се активиранла одмах након премештања због цега је задобио лакше телесне повреде.

Златну медаљу добио је и Милорад Ћулум, шеф одсека у сектору унутрашње контроле у Новом Саду, за посвећеност служби. Он је допринео великом броју откривених коруптивних кривичних дела.

Милан Глигоријевић, помоћник начелника сектора за аналитичку, телекомуникационе и ИТ, трећи је добитник златне медаље, који се истако у успостављању комуникационе инфраструктуре, као и на успостављању система "Безбедан град".

Министар Стефановић је сребрну медаљу уручио Ивану Вучетићу, капетану полиције, за храброст јер се спасио животе бебе и мајке, која је претила да ће скочити са терасе.

Сребрну медаљу добио је Горан Марковић водник прве класе полиције из Јагодине за посвећеност служби, а захваљујући информацијама до којих је дошао заједно са колегом у Јагодини је прошле године у септембру заплењено 140 килограма марихуане.

Давор Видовић, потпуковник полиције и шеф одсека за унапређење рада специјалистичких тимова при сектору за ванредне ситуације, добио је сребрну медаљу за ангажовање на спасавању из рушевина.

Бронзане медаље уручене су Ненаду Тодоровићу из Ваљева за храброст јер се спустио у бунар и спасио живот старије жене, Саши Митићу, начелнику одељења за сузбијање насиља, за посвећеност служби и успостављање превентивних мера, као и Слађани Антонијевић, заменик начелника одељење за здравље запослених и безбедност на раду, за заслуге.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је за РТС, уочи почетка централне манифестације да се данашњи дан обележава на другачији начин, јер неће бити гостију из пријатељских полиција, због ситуације са коронавирусом.

"Врло је значајн дан за цео МУП, старешине и колеге ће имати добру подршку са новим полазницима", рекао је Ребић.

"Нико од нас се није сусрео са оваквом ситуацијом и били смо принуђени да се у ходу организујемо. Први удар је био на припаднике граничне полције, касније смо имали администартивни посао јер су издаване дозболе за кретање, имали смо обазу која се састојала у контроли лица у изолацији, хиљаде теретних возила смо пропратили ккроз Србију", рекао је Ребић.

Директор полиције каже да је заодовљан како је Министарство функционисало.

"Приоритет је адекванто опремање полиције уређајима и возилима. Грађни ће данас видети део возила", рекао је Ребић. 

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија на Духове одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво