Пашалић: Уздржати се од злонамерних напада

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је учеснике политичког живота да се уздрже од неоснованих и злонамерних напада на овај независни државни орган.

Поводом појединих навода учесника политичког живота у којима се позива Заштитник грађана да, како је речено, "не буде саучесник градске власти у шиканирању и пљачкању грађана" у јавном превозу, заштитник грађана подсећа да је још пре две и по године оценио у јавности да контролори у јавном градском превозу немају право да легитимишу путнике.

У саопштењу из Канцеларије Заштитника подсећа се да је овлашћен да контролише поштовање права грађана и утврђује повреде које могу нанети органи управе уколико се ради о повреди републичких прописа, али није овлашћен да то чини ако органи управе повреде опште акте аутономне покрајине, града и општине на штету грађана.

Заштитник грађана напомиње да се не може бавити оценом исправности конкретно издатих прекршајних налога јер је то у надлежности прекршајног суда који га може испитивати уколико грађанин поднесе захтев за судско одлучивање, на основу Закона о прекршајима.

"Заштитник грађана апелује на учеснике политичког живота да се уздрже од неоснованих и злонамерних напада на независни државни орган као што је Заштитник грађана, јер само на тај начин могу допринети развоју и унапређењу демократског друштва и његових институција", закључује се у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво