Стефановић: Србија никада неће заборавити херојску жртву полицајаца

Mинистар унутрашњих послова Небојша Стефановић положио је у Београду венац на спомен обележје полицајцима који су погинули на дужности.

У сусрет сутрашњем обележавању Дана МУП-а и Дана полиције, Стефановић је поручио да Србија никада неће заборавити херојску жртву припадника полиције који су дали своје животе за безбедну Србију.

"Не штедећи себе, борили су се за нашу земљу и безбедност грађана. Никада нећемо заборавити њихову херојску жртву, али нећемо заборавити ни њихове породице", рекао је Стефановић, наводи се у саопштењу МУП-а.

Стефановић је истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова једна велика породица и да је обележавање Дана Министарства, Дана полиције и крсне славе прилика да полиција грађанима покаже колико је напредовала у претходној години и колико је спремна да ефикасно брани Србију и безбедност свих људи који живе у њој.

"Важно нам је да се сваки човек у нашој земљи осећа безбедно и сигурно. Учинићемо све да и у наредном периоду, снажним поступањем, добрим радом, обуком и тренингом покажемо да завређујемо поверење грађана", нагласио је Стефановић.

Централна манифестација обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције биће одржана сутра у 11 часова на платоу испред Палате "Србија", где ће бити представљени и полазници 21. класе Центра за основну полицијску обуку, који постају нови припадници полиције, додаје се у саопштењу.

Тим поводом, министар Стефановић уручио је награде тројици најуспешнијих полазника те класе.

Такође, државни секретар Милосав Миличковић положио је венац на спомен-плочу првом министру полиције Јакову Ненадовићу.

Команданти Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије Спасоје Вулевић и Дејан Луковић и начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић положили су венце на спомен обележје на Чукур чесми.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.