Они славе два рођендана, хвала породицама које су им поклониле нов живот

По новом Закону сви смо донори али упркос томе тренутно на бубрег чека 800 људи, нову јетру више од 50 људи док се 28 људи нада новом срцу. Са оваквим подацима дочекан је 6. јун, Светски дан донора.

Дане Љубић је имао среће - на ново срце чекао је само 25 дана. Међутим, није увек тако.

"Да није било новог срца, професора Путника, Клиничког центра Србије и, пре свега, породице која је дала пристанак, не би било живота", каже Дане, који је пре две и по године отпочео нови живот.

Данас се осећа добро и истиче да се чува, пре свега из захвалности према породици донора, која је то заслужила.

Да нијете 2016. године добио јетру, питање је да ли би данас био жив. Младен Тодић, председник удружења Заједно за нови живот, данас може да ужива у животу, да иде на посао и тренира.

"На трансплантацију ме подсећају оперативни ожиљак и редовне контроле. До трансплантације сам четири пута позиван као прималац, а пети пут је био срећан. Тог 14. октобра 2016.  се нашла одговарајућа јетра. То је рођендан који првенствено славим и обележавам са породицом и наближим пријатељима", рекао је Младен.

Пауза у програму трансплантације због короне 

Због пандемије коронавируса, програм трансплантације био је обустављен, као и у целом свету.

Директор Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије професор др Светозар Путник каже да је тешко сада сагледати прави обим проблема, већ ће за то морати да се сачека озбиљна анализа у наредним месецима.

Препорука је да се уз велику дозу опреза крене са започињањем трансплантационог програма, рекао је проф. Путник.

Почетком година урађено је неколико трансплантација и сви пацијенти се осећају добро.

Директор Клинике за кардиохирургију наводи да је трансплантација једна од ретких тема о којој у Србији постоји сагласје, што улива наду и оптимизам да ћемо доћи до резултата.

За то је потребно време. Већ је направљен помак у односу на пре 12 година када је започела кампања "продужи живот".

"Уверен сам да ћемо за 12 гдина моћи да кажемо 'сећате се како је било, када је била корона, имали смо 10 трансплантација срца годишње, а сада имамо 40 трансплантација, колико је примерено Србији", каже Путник.

Један донор може да спаси седам живота.