Ко су највећи загађивачи, а ко заштитници животне средине

У акцији "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине, проглашени су добитници "Црни" и "Зелени лист" за 2020. годину.

"Црни лист" припао је Општини Бачка Топола за велику количину отпадних вода, кланичног отпада  и две деценије некажњеног загађивања реке Криваје, док је "Зелени лист" добило неколико удружења и појединаца.

Добитници овогодишњих признања "Зелени лист" су: Никола Поповић, студент, продекан Шумарског факултета у Београду за активно учешће у бројним еколошким акцијама, "Еко курир", удружење за достављање пошиљки из Новог Сада за одговорно понашање према животној средини, Дејан Милошевић, уредник портала Први први на скали из Крагујевца за дугогодишњу борбу против ГМО кроз информисање и еколошке акције.

Међу добитницима "Зеленог листа" су и удружења - "Сачувајмо наш паркић", "За заштиту уставности и законитости" из Београда, за вишемесечну истрајну борбу за опстанак зелене површине на Бановом брду.

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину из Београда добио је "Зелени лист" за промовисање владавине права у области животне средине, Марина Дрндарски, наставница биологије у основној школи "Дринка Павловић" из Београда за врхунске резултате у образовању младих еколога, Еколошки покрет из Оџака и организација "Да сачувамо Војводину" из Товаришева за остварену промену судске праксе у области заштите животне средине.

Добитник "Зеленог листа" је и Драган Гмизић, новинар из Новог Сада за храбре документарне филмове о проблемима у животној средини, Миља Вуковић, администратор фејсбук страница "Дивљи Београд" и "За мање смећа и више среће" из Београда за активно промовисање важности животне средине у новим медијима.

"Црни лист" за Општину Бачка Топола

Општина Бачка Топола добила је "Црни лист", због, како се наводи у саопштењу, велике количину отпадних вода, кланичног отпада и две деценије некажњеног загађивања реке Криваје.

"Које производе индустрија меса, кланица живине и фабрика за прераду кланичког отпада у Бачкој Тополи, што је довело до загађености воде, ваздуха и целокупне животне средине у овој опшини. Због велике количине отпада Криваја је постала мртва река и највећа површинска канализација Бачке, угрожавајући здравље становника, не само Бачке Тополе, него и Бајше, малог Иђоша, Фекетића, Србобрана и Ловћенца", додаје се у саопштењу.

Циљ акције "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", је унапређење заштите и очувања животне средине кроз награђивање појединаца и организација које највише брину или, с друге стране, највише загађују животну средину.  

Признања ће бити уручена у четвртак 11. јуна на свечаности у Сремским Карловцима.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се