Под каквим условима ће бити организоване ђачке екскурзије

Од првог јуна могу да се организују ђачка путовања. Ипак, матуранти ће, уколико су имали предвиђене екскурзије у иностранство, морати да их замене неком дестинацијом у Србији или у Републици Српској.

Александар Сеничић, директор Јуте, навео је да је ове године због епидемије коронавируса отказано око милион и двеста хиљада ноћења у домену ђачког туризма, екскурзија и рекреативних настава.

"Новац је углавном пребачен хотелијерима и сви имамо проблем и једва чекамо да нешто радимо, али не под условима који не би били сигурни", рекао је Сеничић, гостујући у Београдсклој хроници.

Матуранти ове године неће моћи на екскурзије у иностранство, а они који су планирали могу да их замене неком дестинацијом у Србији или Републици Српској.

На питање шта ће бити са онима који су платили екскурзије, Сеничић каже да постоји могућност да се оне реализују до краја августа и да има интересовања.

"Имамо доста група где су родитељи платили, школе нису пребациле баш сва средства,  зауставили су у неком тренутку, па ће ту бити скраћења програма. У договору са школом, агенцијом, школе ће то реализовати", рекао је Сеничић.

Министар просвете недавно је рекао да ће постојати могућност да се чак врати, рефундира неки новац, али под одређеним условима.

"Ми имамо уредбу која је то регулисала. Ти услови, када је реч о родитељима, нису тако сјајни, морали би да чекају као и остали туристи до краја 1. јануара 2022. године", објаснио је Сеничић.

Тај рок, каже Сеничић, покушаћемо да померимо колико је то могуће за завршне разреде средњих школа.

"Рецимо, ђаци који ће ове године уписати четврту годину, с обзиром на то да имамо уредбу о заменским путовањима, школа путовање уговара са истим организатором и од новца од којег приходује, у ствари враћа новац родитељима који су уплатили. Надамо се да би до краја ове године могле да се измире те обавезе", рекао је Сеничић.

Према његовим речима, то је један од модела, а најбоље би било да се Савет школе, директори и агенција договоре.  

Прва група рекреативаца креће на пут

Сеничић је рекао да ових дана крећу прве групе ученика на рекреативну наставу и да су објекти у којима ће боравити проверени, дезинфиковани и сертификовани.

Деца у аутобусима морају да носе маске, да имају средства за дезинфекцију руку, на одређена врата ће улазити, а на одређена излазити. 

Собе које су имале 10 кревета, сада ће бити смањене на шест, рекао је Сеничић и додао да ће све то контролисати надлежне службе. 

Конобари ће служити оброке, а деца ће седети на већем размаку.  

У сваком објекту биће и лекари који ће водити рачуна о деци, рекао је Сеничић.

Агенције су ове године определиле шири спектар понуда из Србије, али нема великог интересовања, каже Сеничић, а као разлог за то наводи да људи сами себи организују пут јер, како каже, сматрају да је тако скупље, што није тачно.

"Почели смо да примамо резервације за Грчку, прве групе крећу 15. и 16. јуна, затим Бугарска,  а Турска би до 1. јула требала да дâ нове протоколе и да се потпуно отвори. Очекујем да се исто догоди и са Хрватском и Црном Гором", рекао је Сеничић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво