Сава – река са 249 притока

Дан реке Саве обележава се 1. јуна од 2007. године када је службено проглашен од стране Савске комисије. Овај празник је установљен са циљем промовисања значаја реке Саве, њених изузетних еколошких вредности и социо-економског потенцијала. Ово је шест ствари које би требало да занте о Сави.

Како настаје? 

Сава настаје у Словенији спајањем две мање реке – Саве Долинке и Саве Бохињке. У Србију улази из Хрватске и код Београда, улива се у Дунав. Протиче кроз четири државе: Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Србију.

Притока Дунава 

Сава је по дужини трећа, по површини слива друга, а по количини воде највећа притока Дунава.

Које су њене највеће притоке? 

Дугачка је 944 километр. Од извора до ушћа прима 249 притока. Највеће притоке реке Саве су Колубара, Мирна, Дрина, Купа, Орљава, Босут, Уна, Врбас, Босна и Крка. 

Градови на Сави 

Највећи градови на Сави су – Загреб, Сисак, Славонски Брод, Жупања, Босански Брод, Босански Шамац, Брчко, Сремска Митровица, Шабац и наравно Београд. Процењује се да у басену Саве живи око 8.176.000 становника.

Планинска и равничарска река 

До Љубљане Сава је планинска река, а даље према Загребу пад се значајно смањује те она поприма карактеристике равничарске реке.  

Шта значи име Саве?

Име "Сава" води порекло од грчке речи "са", "сос" што значи – јак, снажан, сигуран.