Прошла је 21 година од битке на Паштрику – "549. бригада показала зашто је херојска"

Код Спомен-чесме страдалима у ратовима 1990. до 1999. године положени су венци поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику, саопштено је из Министарства одбране.

Министар Александар Вулин је, након церемоније полагања венаца, подсетио да су пре 21 годину, Војска Југославије и њена херојска 549. бригада, зауставили и одбили НАТО агресора, не дозволивши му да копненим путем уђе на простор наше домовине.

"Пре 21 годину, одиграла се злочиначка НАТО агресија, за коју нико није одговарао и за коју, како изгледа, свет се прави да нико и не треба да одговара. Србија 21 годину не престаје да подсећа, а 21 годину читав свет покушава да се прави као да се НАТО агресија никада није десила, као да није било злочина, као да није било суверене земље, као да није било комадања територије Србије. Пре 21 годину, 549. бригада је показала зашто је херојска и зашто је део херојског народа, а 21 годину касније, ми не смемо да дозволимо да се заборави", нагласио је министар Вулин.

Вулин је додао да "ако ми заборавимо, и ако Србија престане да тражи правду, и ако Србија престане да се сећа, то ће се поновити, поновиће се неком другом, малом и слободном народу".

"Управо зато, Србија је и одабрала да буде војно неутрална, да нико никада нашој војсци не би могао да нареди да чини неком другом народу оно што су чинили нама. Као што за 549. бригаду, као што за наш народ, као што за све нас, пре 21 годину предаја није била опција, тако и заборав данас није опција", навео је Александар Вулин.

"На Паштрику вођене најтеже борбе" 

Ратни командант 549. моторизоване бригаде, генерал у пензији Божидар Делић, истакао је да су борбена дејства на Паштрику "најтеже борбе које су вођене током агресије 1999. године".

"Ми смо знали да морамо да не дозволимо да ниједан непријатељски војник буде на нашој територији док се воде преговори о миру и да нашем политичком руководству створимо услове да о миру разговарају на равноправној основи", рекао је генерал Делић додајући да су у томе и успели.

Војска Југославије је, како се наводи у саопштењу, у бици на Паштрику остала непоражена и нанела је огромне губитке непријатељу. У борбама на Паштрику погинуло је 26 припадника Војске Југославије.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и за показано беспрекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада је одликована Орденом народног хероја.

Венце су поред министра Вулина положили и припадници ратне команде 549. моторизоване бригаде, учесници битке и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи