Коју је децу спасавала Диана Будисављевић

У Инзбруку ће на родној кући Диане Будисављевић бити постављена спомен-плоча. Амбасадор Србије у Аустрији и епископ аустријско-швајцарски упутили су молбу да се размотри садржај текста на табли и да се дода да је спасила "српску" децу. Гости и саговорници емисије Око на РТС-у говорили су о томе колико то одговара историјским чињеницама.

Уредник документарних емисија у Информативном програму РТС-а и аутор документарног филма и изложбе "Дианина деца" Слађана Зарић рекла је да нема никакве дилеме да је Диана спасавала српску децу.

"Она је имала дозволу да спасава српску децу. Можда, нико не може стопроцентно да тврди, чак се у дневнику у једном тренутку спомињу два хрватска детета која су спасена из логора у Јасеновцу захваљујући Диани Будисављевић, али знате ми причамо о 10.000 деце, а овде имамо два хрватска детета. Можда је и неко ромско дете", рекла је Слађана Зарић.

Да је реч о српској деци, сагласан је и историчар Милан Кољанин, научни сарадник Института за савремену историју.

Додаје да су историјске чињенице да је Диана Будисављевић спасавала српску децу и да би то требало да пише на табли.

"Зашто не би ставили оно што је историјска истина и што треба на неки начин заиста да буде истакнуто", упитао је Кољанин.

О томе је говорио и амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић. Каже да је упутио допис свим члановима Сената Инзбрука, у којем су наведене чињенице које се не могу доводити у сумњу.

Наводи да је добио одговор из кабинета градоначелника да је допис примљен и да очекује да се у току следеће недеље дефинитивно утврди текст на спомен-плочи. Објашњава да је то питање процедуре и да мора да се постигне консензус међу члановима Сената.

Историчар из Хрватске Хрвоје Класић рекао је да је Диана, наравно, највећим делом спасавала српску децу, али да мисли да је неправедно према њој то рећи.

"Диана није спасавала српску децу. Диана је спасавала децу. У било којој ситуацији, да је могла, спасавала би било коју децу", рекао је Класић.

Додаје да се 99 одсто ради о српској деци и да они који то желе да знају – знају, а они који не желе имају проблем.

Кољевић је додао да не види проблем у томе да се назначи да су то била српска деца, нарочито зато што је табла упућена аустријској јавности, која не зна много о томе.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи