Избегличке породице из БиХ и Хрватске у општини Крупањ добиле кључеве станова

После скоро тридесет година подстанарског живота, и селидбе са једне адресе на другу, пет избегличких породица које су деведесетих година из ратом захваћене Босне и Хрватске уточиште нашле у Крупњу, уселиле су се у нове домове. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић доделио је кључеве станова и честитао избеглим породицама усељење у нову зграду у Крупњу.

Регионални стамбени програм има за циљ да стамбено збрине и обезбеди најугроженије породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Програм се спроводи у нашој земљи, али и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

"Имала сам двадесет година када сам дошла овде, ево 28 година живим у Крупњу, и моја породица је трочлана породица, ми смо пресрећни и заиста смо задовољни што смо добили овај стан, за нас је ово велика част", каже Едина Хећимовић, избеглица из БиХ. 

"Избегао сам 95. године када је била Олуја, када је био највећи прогон Срба из Крајине, ту смо већ 25 година, живели смо у кући код супругиних рођака", каже Милић Петровић, избеглица из БиХ.

Кључеве станова избеглим породицама уручио је министар Ивица Дачић, који је поручио да њихово збрињавање представља хуманитарну, али пре свега моралну обавезу. Средства за изградњу, више од 170 хиљада евра обезбедила је Европска унија, а земљиште и инфраструктуру општина Крупањ.

"За вас и ваше породице ово је нови почетак, а за нас који смо били укључени у преговоре и реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања, ово је својеврсна хуманитарна и морална обавеза", истакао је Дачић.

Истакао је да је у оквиру овог потпројекта планирана додела 1.847 стамбених решења, а од тог броја 827 станова у 25 локалних самоуправа. 

"Регионални стамбени програм по многим оценама из међународне заједнице представља успешан пример сарадње у региону и доказ је да је могуће узајамно сарађивати на бази поштовања, разумевања и сагласности о заједничким интересима. Надамо се да ћемо наставити у истом духу и проширити нашу сарадњу, а све у циљу стварања услова за бољи квалитет живота свих наших грађана и развој целог друштва", рекао је Дачић. 

"Надам се да је то за дуги период, и надам се да ће многе генерације ваших потомака управо у овим стамбеним јединицама да нижу успехе и да просто заувек утичу на развој Србије и развој нашег малог али поносног места", кађе Иван Исаиловић, председник општине Крупањ.

У оквиру Регионалног стамбеног програма ускоро се очекује и усељење избегличких породица у 270 станова у Новом Саду и 20 у Ваљеву, а приводи се крају и изградња стамбених јединица у још четири општине у Србији.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво