Понекад је јефтинија опција узети такси

Овог викенда очекује се повећање саобраћаја на свим регионалним и магистралним путевима за 80 одсто. Из МУП-а поручују да ће контоле бити појачане, нарчито мерење просечне брзине и алкотестирање.

Према подацима МУП-а, од укидња ванредног стања догодило се 1.265 саобраћајних незгода - 300 мање него прошле године. Погинуло је 15 особа, а број повређених дупло је мањи него прошле године у тим периоду - 327.

Међу онима који су изгубили живот у саобраћајној несрећи, било је пет возача и  четири пешака, а шесторо су из најрањивије и најугроженије категорије у саобраћају - бициклисти и мотоциклисти. Зато из МУП-а поручују да ће контоле бити појачане.

"Анализа показује да је најчешћи узрок ових саобраћајних несрећа неприлагођена брзина, непрописно претицање, а симтоматично је да велики број учесника у саобраћају није користио појас у саобраћају у случају незгоде. Напомињемо да ће саобраћајна полиција од почетка летње сезоне спроводити појачане акције контоле саобраћаја", каже Александар Раденковић из МУП-а.

Други велики проблем је вожња под дејством алкохола. Многи ће за викенд хтети да се опусте и попију неку чашицу више. Стручњаци упозоравају да би последице могле бити фаталне.

"Алкохол и волан не иду заједно, много је јефтиније, узети такси, преноћити негде, много је тога је јефтиније од новчаних казни, а да ни не причамо о томе да, ако скривите несрећу под дејством алкохола, да ћете платити сву штету насталу удесом, а она се често мери милионима динара", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У сваком случају, треба бити обазрив нарочито на магисталним путевима. Ибарска магистала, регионални путеви и жеља многих да отпутују из града крију многе замке и опасности, кажу у МУП-у и додају да ће се контролисати везивање и на предњим и на задњим седиштима.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво