Практична употреба картонске амбалаже

Улога картонске амбалаже је вишеструка. Она штити производе од спољашњих утицаја и омогућава безбедан транспорт и складиштење. Поседује многе предности у односу на друге врсте паковања, а своју примену нашла је у готово свим гранама индустрије. Није случајно што је све више у употреби и због чега се настоји да се друге врсте амбалаже, попут пластичне, њоме замене, кад год је то могуће.

Због чега је картонска амбалажа добар избор?

Картон је материјал који је лаган, његова производња није скупа, а веома лако се обликује. Погодан је за штампу и исписивање рекламних слогана. С друге стране, мане су му што није отпоран на влагу и што је запаљив. Без обзира на то картонска амбалажа је и даље је незамењива. Прехрамбена индустрија само је један од примера где она има веома распрострањену примену. Картонска и папирна амбалажа користи се за паковање разних врста намирница, док се она амбалажа која је већих димензија користи за транспорт и складиштење. Такође, незамисливо је безбедно паковање и транспортовање осетљиве техничке робе без амбалаже од картона која је пажљиво скројена, тако да се сваки део штити од оштећења приликом транспорта. Поред мноштва примера из разних индустријских области, картонске кутије као један вид картонске амбалаже користе се приликом селидби и транспорта личних ствари.

Једна од главних предности картона као материјала од ког се прави амбалажа је чињеница да се он веома лако и прецизно компјутерски кроји и обликује. Стога произвођачи картонских кутија и друге картонске амбалаже, поред стандардних модела, веома лако могу да изађу у сусрет својим клијентима и да за њих произведу амбалажу разних димензија и облика. При том, специфичне наруџбине по жељи купца не изискују дуготрајне припреме, већ се све измене дешавају на софтверском нивоу, односно на нивоу компјутерског програма који контролише процес производње. Тако на пример, картонска амбалажа у коју се пакују мали кућни апарати, по својим димензијама савршено одговара производу коме је намењена, док је унутра преграђена тако да се комотно могу упаковати сви пратећи елементи. Још једна од битних карактеристика картонске амбалаже је да се може користити у широком температурном распону, она може да поднесе и врло ниске али и високе температуре.

Картонска амбалажа је еколошка. За разлику од пластике, картон се лако разграђује. Исто тако, на глобалном нивоу његова рециклажа постала је масовна. Не само да се овим путем смањује количина отпада, него се постиже и значајна уштеда воде и енергије. Папир и картон који су добијени на овај начин, или из других обновљивих извора, представљају најбоље решење које је у складу са настојањима да се заштити и очува животна средина.

Уколико већ имате или планирате да покренете сопствену производњу, паковање робе је нешто чему треба посветити посебну пажњу. Квалитетно дизајнирана амбалажа игра и маркетиншку улогу. Она треба да привуче погледе купаца и да их подстакне да се заинтересују за Ваш производ. Картонска амбалажа је погодна за штампање порука, слика, информација и осталих садржаја који ће на најбољи начин представити производ. Зато је улагање у дизајн, поред свега осталог, веома значајно.

Амбалажу од картона за Ваше производе требало би наручивати искључиво од проверених произвођача. На веб www.mirandre.com ћете их са лакоћом све пронаћи на једном месту и сазнати све информације о њима. Ту се налазе контакт подаци и детаљне презентације, као и понуда производа са истакнутим ценама.

Опште је познато да формирање цене неког производа зависи од више чинилаца. Ту долазимо до још једне предности коју има амбалажа од картона. Она је јефтина и самим тим не може значајно утицати на повећање цене финалног производа који се у њу пакује. Ако се картонска амбалажа купује на велико, цена јој је још повољнија, што значи да се исплати успоставити дугорочнију сарадњу са одабраним произвођачима. Такође, ако цена транспорта зависи од масе производа, захваљујући чињеници да картон није тежак, разлика између бруто и нето масе је минимална. Односно картонско паковање својом минимланом тежином не утиче на повећање трошкова транспорта. Насупрот томе, дрвена амбалажа има тежину, што се одражава на повећање укупне цене.

Због светских трендова у екологији и заштите животне средине на глобалном нивоу, картон и производи од картона, од којих је најбитнија картонска амбалажа су још више у фокусу. Тенденције су да се колико год је то могуће амбалажа од пластике замени производима и амбалажом од картона и папира. Нароћито је важна једнократна амбалажа, која представља једног од највећих загађивача земљишта и светских мора и океана. Картон је настао прерадом дрвета, а самим тим се брзо и лако разграђује у природи. Папирна и картонска амбалажа представљају биоразградиву амбалажу.

Због овога, индустрија картонске амбалаже доживљава експанзију а и велика је вероватноћа да ће и у будућности картон бити један од примарних материјала у који ће се паковати роба.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво