Београд добија парк Диане Будисављевић

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је на данашњој седници иницијативе да се на Савском кеју именује парк Диане Будисављевић, као и да централни парк на простору Београда на води понесе назив Савски парк. Такође, на данашњем заседању усвојене су и иницијативе да се подигну споменици Петру Николајевићу Молеру и Александру Дероку.

Заменик градоначелника Горан Весић у својству грађанина поднео је предлог да парк који се протеже од Бранковог моста до Бетон хале, где ће и бити подигнут споменик Диани Будисављевић, понесе име ове велике хероине и хуманитарке.

"Као што је свима познато, Диана Будисављевић, храбра Аустријанка, својим је пожртвовањем и несебичном љубављу према српском народу учинила нешто што Србија никада неће заборавити. Током Другог светског рата спасила је неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу, односно више од 15 хиљада деце из логора смрти у Независној Држави Хрватској. Она не сме бити заборављена. Њена борба је била јединствена. Како ће споменик бити подигнут на Савском кеју, било би примерно и симболично да и парковска површина, на потезу од Бранковог моста до Бетон хале, понесе њено име", стоји у иницијативи.

Чланови Комисије усвојили су иницијативу да централни парк на простору Београда на води, уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова, понесе име Савски парк.

"На предлог Службе главног урбанисте, Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, на Беоком порталу 11. децембра 2019. године објавио је анкету о имену новоизграђеног парка уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова. У анкети, која је трајала до 11. маја ове године, највише предлога грађана било је да овај простор понесе име Савски парк",наведено је у образложењу.

Чланови Комисије усвојили су и предлоге да се у Београду подигну споменици првом председнику Народне канцеларије, војводи и сликару Петру Николајевићу Молеру и архитекти Александру Дероку.

"Као грађанин Београда, подносим иницијативу да се подигне споменик Петру Николајевићу Молеру, првом председнику Народне канцеларије, војводи и сликару, у парку у Молеровој улици на Врачару. Он је личност која је задужила српски народ, како са мачем и пушком, тако и без њих. Својом енергијом и мудрошћу често је био духовни вођа народа, чинећи га храбрим у најтежим временима ратовања, беде и болести, у непрестаној тежњи за ослобођењем српског народа и српске државе, каква је Србија данас", објашњено је у иницијативи Горана Весића.

Главни урбаниста Марко Стојчић, заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем, поднео је иницијативу и за подизање споменика знаменитом архитетки Александру Дероку, на платоу на углу Топличиног венца и Чубрине улице. 

"Како се Дероко сматра једним од најзначајнијих архитеката Србије, мишљења смо да таква личност из наше историје архитектуре заслужује споменик и да овај простор буде посвећен њему, који је становао у непосредној близини, на Топличином венцу број 6", наведено је у иницијативи.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је и захтев Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда да се Споменик лучком раднику, дело вајара Радете Станковића, који се налази на Савском кеју, због реконструкције овог кеја премести ближе главном степеништу, тако да буде на репрезентативнијој и изложенијој локацији.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво