Воћари поручују: Катастрофална штета од невремена, убио нас је град

Невреме и град погодили су Сјеницу, Пештер, Рашку, Крушевац, Александровац, Трстеник, околину Краљева. Град величине ораха направио је штету на усевима и воћу, али и на цреповима и аутомобилима. Огромна штета на усевима и у Косовском Поморављу. На снази је и даље наранџасти метео-аларм за целу Србију.

Јако невреме праћено олујним ветром, кишом и градом захватило је јуче у поподневним и вечерњим сатима подручје Расинског округа.

Према последњим информацијама, у наредним сатима биће градоносних облака и падавина, али слабијег интензитета него јуче.

У радарском центру Басара тренутно су преокупирани послом. Станице противградне одбране се снабдевају новим количинама ракета како би стрелци могли да делују, а тамо где је било кварова и проблема покушавају да се отклоне.

Јуче је испаљено 609 ракета на територији целог Расинског, а делом и Нишавског и Топличког округа, што је највише у последњих 30 година.

Штета је на тај начин ублажена, али не и избегнута. Страдали су усеви, воћњаци, виногради, фасаде кућа и зграда, али и аутомобили.

Скоро у свим општинама причењена је материјална штета. Највећа у Жупи, познатом виноградарском крају.

У општини Александровац пуцало се у облаке са 12 противградних станица и потрошене су све ракете. Према првим проценама, штета је причињена на преко 15.000 хектара.

Оштећене су јагоде, малине, купине, вишње, пшеница, кукуруз. Готово сви усеви.

На територији града Крушевца, у Брусу, Варварину, Ћићевцу и Трстенику, такође су страдале пољопривредне културе, оштећене су неке локалне саобраћајнице.

Било је кварова и оштећења на електро и водоводној мрежи. Екипе су и даље на терену.

Велика штета у селима Багачићи и Богути на Пештери 

Невреме са градом причинило је огромну материјалну штету на објектима и возилима на Пештери. Највише су настрадали мештани села Багачићи и Богути.

Између 80 и 100 кућа и помоћних објеката је оштећено и више десетина возила. Потпуно су уништени пластеници, црепови.

Град је био величине кокошијег јајета, кажу мештани, док поједини наводе да су комади леда били и већи. 

"Ово није било никад. Ово је ужас божји", жале се мештани. За 15 минута људи су изгубили све на чему су годинама радили.

Сутра ће изаћи општинске комисије да направе процену штету, а грађани се надају помоћи државе. 

На Пештери је хладно и облачно, а старији мештани кажу да облаци најављују ново невреме. 

Пољопривредници десетковани и у околини Краљева

Невреме је јуче погодило планинске крајеве у Краљеву. У Студеници је за непуних сат пало готово 40 литара кише, а крупан град оштетио је кровове, аутомобиле, усеве и воће. Сличну штету претрпела су и домаћинства на Гочу.

Због града величине јајета, који је падао двадесетак минута, Студеничани кажу да ове године на трпезу неће изнети храну убрану из својих башта и воћњака.

На удару су била домаћинства која су пре неки дан страховала и од шумског пожара.

"Пожар и некако, а ово је уништило боже сачувај. Пожар бар сагорео шуму, а ово нам оштетило објекте, стока нам је у води тамо", жали се Живана Токалић из Долца код Студенице.

"Црепови, кровови, баште, воћњак све је то отишло. Видећете тамо, пластеник је избушен, од баште ништа", додаје Милован Јанковић из Долца код Студенице.

Нису поштеђене ни малине, које у овог крају гаје многа домаћинства.

"Лепо је понело воће и надали смо се лепом роду, али видели сте шта нам је остало. Убио нас је град и ето", каже Радојица Миловановић из Студенице.

"Прошле године јесам осигурала, ове године нисам осигурала малине. Врло мало сам осигурања и добила прошле године, нису ми признали осигурање много и нисам ове године", прича Данијела Токалић из Долца код Студенице.

Јуче око 16 часова је у Студеници падао град, али до јутрос поједини комади леда нису стигли да се отопе.

Из градаског центра кажу да су на градоносни облак који спада у најјаче, из 12 станица испалили 72 ракете. Међутим, не и из станице у селу Брезни на Гочу јер, кажу, не могу да нађу стрелца који би прихватио одговорност.

Ипак, мештани знају да то њима не би много умањило штету и улагања.

"Рада много, новца доста, то све отишло и то је то. Од траве, воћа, малина, кромпира. Значи све то", с тешком муком прича Милинко Милашиновић из села Брезна на Гочу.

"Ове године од воћа нема ништа, берба је завршена, град је јуче кренуо око четири сата, трајао је једно пола сата и осамсто стабала – нема нигде ниједан плод на њима", каже Верољуб Урошевић, власник дестилерије у Брезни.

Штета у краљевачким селима тек ће се процењивати и само ако буде проглашена елементарна непогода, мештани могу очекивати помоћ.

Страдали и усеви у Косовском Поморављу 

Град величине ораха погодио је током ноћи делове централног Космета, Косовског Поморавља и нанео огромну штету пољопривредницима, највише онима који се баве воћарством и повртарством.

Пољопривредници у том крају немају осигуране засаде, тако да је штета ненадокнадива. Систем одбране од града дејствовао је благовремено и успешно.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво