За неке ће вакцина против грипа бити обавезна - зашто

Доктор Драгослав Поповић рекао је за РТС да су прошле године све вакцине биле утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија а то су старији од 65 година и труднице.

Вакцина против грипа постаће обавезна за грађане старије од 65 година. Обавезна имунизација против грипа обухвата и труднице и особе са хроничним обољењима.

Истовремено, вакцину против варичела треба да примају и деца у 6. разреду основне школе која претходно нису стекла имунитет.

Ово су неке од новина које је донео нови Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације, објављен у Службеном гласнику почетком овог месеца. 

Доктор Драгослав Поповић рекао је за РТС да смо имали пуно проблема у последњих десетак година са том вакцином јер је одзив био релативно низак.

Каже да су прошле године све вакцине утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија а то су старији од 65 година као угрожено становништво и труднице.

До сада је разлика између обавезних и необавезних вакцина била и у томе, да ли их држава набавља.

"Држава се обавезала да набавља оне вакцине које су обавезне и надам се да ће то бити случај и сада", рекао је Поповић.

Каже да ће бити проблема са набавком много већег броја вакцина ове године него што је то било раније, али ако се у тај посао крене на време неће бити проблема.

У већини држава постоји препорука што се тиче трудница, Поповић каже да када се погледа препорука СЗО - труднице су категорија број један коју треба заштитити против грипа.

"Драго ми је да се то сада дешава и код нас. Многи здравствени радници су се устезали да препоруче ту вакцинацију трудницама, међутим, то је веома важно, да их заштитимо у периоду који је веома осетљив", рекао је Поповић.

Зашто је важно да вакцину узимате неколико година 

Грип је сепцифичан јер сваке сезоне имамо другу вакцину, али треба да њом буду "покривени" они који су осетљиви и који имају неко друго стање које их доводи у ризик покривени.

"Важно је да вакцину против грипа узмете неколико година јер када узимате више година, ваш имунитет против грипа у следећој сезони се у принципу повећава", указује доктор.

Питање набавке вакцина треба да се реши добрим планирањем и преговорима са онима који вакцине треба да испоруче.

"Што се тиче самог давања вакцина, то је кратка интервенција, а људи када оболе од грипа долазе неколико пута по разне здравствене услуге, поготово у ризичним годинама проводе време у болници - вакцина је увек много лакша и ефикаснија за неку имплементацију него лечење било које болести", каже доктор Поповић. 

Сада је време када се отварају домови здравља, врло је важно да деца у редовном програму вакцинације посете свог педијатра, да добију све вакцине које су пропустили у периоду пандемије. 

"Календар има обавезне и необавезне вакцине, било да је једна или друга, све вакцине које дођу у земљу су високог квалитета. Имамо Агенцију за контролу лекова која је на нивоу агенције у најразвијенијим државама света и они контролишу да све те вакцине буду ефикасне", закључио је Поповић.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара