Појединци наплаћивали лист непокретности по "астрономским ценама"

Појединци из геодетских организација и адвокатских канцеларија злоупотребили су еШалтер катастра јер су лист непокретности, копију плана и уверења у папирној форми наплаћивале по вишој цени од прописане републичке административне таксе, саопштио је Републички геодетски завод.

Завод је позивао грађане да пријаве све који покушавају да их преваре и наплате лист непокретности по, како су навели, "астрономској цени" и да пријаву пошаљу на имејл адресу zloupotrebelistanepokretnosti@rgz.gov.rs.

У РГЗ наводе да су упутили упузорење геодетским организацијама и да ће санкционисати сваку злоупотребу еШалтера и покушаје "рекетирања грађана".

Kатастар подсећа остале професионалне кориснике (геодетске организације, адвокате) да су потписали уговор о коришћењу еШалтера и да су се тиме обавезали да поштују добру пословну праксу и примењују принцип међусобног уважавања.

"Наплата вансеријских накнада за штампање докумената које израђује катастар је злоупотреба која не спада у домен узајамног партнерства. У времену примене мера за заштиту од заразне болести, то је и неморалан чин", поручују из РГЗ-а.

Апелују на грађане да бесплатно користе сервис еKатастар - Јавни увид, и сајт www.геосрбија.рс

Због злоупотреба које су се догодиле катастар отвара могућност да грађани сами закажу термин за подношење захтева на шалтеру за лист непокретности, копију плана и уверење кроз апликацију еЗаказивање на сајту www.rgz.gov.rs.

"Тражена документа биће им оверена електронским потписом и достављена имејлом или у папирној форми поштом на кућну адресу", наводе у Репбличком геодетском заводу.

У саопштењу РГЗ подсећа се да банке одлуке о одобравању кредита за клијенте могу донети на основу увида у базу катастра непокретности или коришћењем еШалтера.

РГЗ апелује и на носиоце јавних овлашћења и банке, да од својих странака не захтевају лист непокретности, већ да едукују своје запослене о могућностима и коришћењу дигиталне комуникације са катастром.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара