Како изгледа пријава за упис у школе и вртиће путем еУправе

Данас истиче рок у којем је било предвиђено да родитељи изаберу школу за будуће прваке. Родитељи могу да пријаве децу за упис у школе и вртиће преко портала еУправа.

Од почетка марта за упис деце у предшколске установе преко портала еУправа поднето је више од 42.000 пријава. 

"Услуга је врло једноставна и подразумева да регистровани корисници на порталу изаберу услугу евртић и за пет минута попуне неопходне податке и пријаве своје дете за упис у вртић. Око 25 маја биће активирана права услуга уписа у основне школе када ће родитељи путем интернета моћи да одаберу термин у школи где желе да упишу дете", каже Михајло Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. 

Услуга еВртић сада је активна у 117 градова и општина. Родитељи будућих првака могу, користећи апликацију на порталу еУправа да ступе у контакт са основном школом у коју желе да упишу дете.

"Оно што је сигурно, можемо да се похвалимо је да ће родитељи моћи свој термин доласка у школу да закажу. Оно што је важно, да ће дете само једном доћи у школу кад дете буде требало да буде тестирано код психолога", каже Татијана Васовић, директорка ОШ "Бановић Страхиња" у Београду.

Увођење оваквих електронских услуга део је укупне реформе јавне управе у Србији.

"Реформа јавне управе је кључни корак за чланство Србије у Европској унији. Неопходне су структурне промене у функционисању и организацији централне и локалне управе. Културолошке промене у односу између администрације и грађана такође треба да прате овај процес", истиче шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

За стварање ефикасније управе, приступачније грађанима и привреди, Европска унија нам је до сада донирала више од 200 милиона евра.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се