Возите на одстојању од другог аутомобила као да је контаминиран короном

За време ванредног стања било је мање саобраћајних несрећа, али више погинулих на путевима. Стручњаци наглашавају да су многи возачи током ванредног стања кршили саобраћајнее прописе и подсећају да закони физике увек важе.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је за РТС да је током ванредног стања, према подацима Управе саобраћајне полиције, забележено преко 2.000 саобраћајних несрећа, а да је 31 особа погинула. Од тога је, како је навео, седам особа погинуло током забране кретања, а пет особа уопште није имало дозволу за кретање.

"Ако поредимо то са истим периодом прошле године, дефинитивно је негде упола смањен број саобраћајних несрећа и погинулих", навео је Дамир Окановић гостујући у Београдској хроници.

Додао је да се претпоставља да је сразмерно броју возила много више настрадалих и саобраћајних незгода и да ће то бити предмет детаљне анализе.

"Свакако да је на то утицало и што су многи учесници у саобраћају схватили да су сами у саобраћају, да могу да се понашају како год хоће. Такође су многи током забране кретања некако схватали да када нема сведока могу да се понашају слободно како им је воља", казао је Окановић и додао да се током забране кретања возило јако брзо, а да су возачи пролазили и кроз црвено светло и да су возили супротним смером.

"Закони физике важе у свако доба" 

Возачима који због забране кретања дуго нису сели за волан, Окановић је подсетио возаче да закони физике важе у свако доба, на сваком месту.

"Ти закони кажу да ако при брзини од 50 километара на час ударите у неки непокретни предмет, а нисте везани сигурносним појасом, трпећете силу као да сте пали са четвртог спрата. Када је саобраћај у питању, имунитета нема, вакцина нема, али зато имате појас, имате кацигу, имате правила", истакао је Окановић и додао да возачи не би требало да користе мобилне телефоне у току вожње и да седају за волан под утицајем алкохола.

Дамир Окановић је навео да би требало да извучемо поуке из ванредног стања и да држимо одстојање између возила, баш као што због потенцијалне заразе одржавамо одстојање од других људи.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво