АП подсећа на речи Тесле, за кога је ЕУ навела да је "чувени Хрват"

Агенција АП пренела је вест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват.

Асошијетед прес наводи да је министар спољних послова Ивица Дачић изјавио да је протестна нота упућена у Брисел зато што је на страници ЕУ за образовање деце Тесла представљен као "чувени Хрват".

АП наводи да је Тесла био етнички Србин, да је рођен 1856. године у Аустријском царству, на територији данашње Хрватске, и да је већи део живота провео у иностранству, радећи у Будимпешти и Паризу пре него што је 1884. емигрирао у САД, где је добио америчко држављанство. Умро је у Њујорку 1943. године.

Агенција АП такође указује да су у историјским записима цитиране Теслине речи да је поносан на своје српско порекло и своју хрватску домовину.

Теслина националност дуго је била један од разлога за спор између суседних балканских ривала Србије и Хрватске, које су некада биле део југословенске федерације која се распала у грађанском рату деведесетих, наводи АП и додаје да је Хрватска чланица ЕУ, док Србија жели чланство у Унији.

Агенција додаје да се Теслинa урна чува у Музеју Николе Тесла у главном граду Србије и да су његове скулптуре изложене у Београду и главном граду Хрватске Загребу.

Тесла је најпознатији по развијању наизменичне струје, која је помогла сигурној дистрибуцији електричне енергије на великим даљинама, а експериментисао је с рендгенском и радио- технологијом.

Произвођач аутомобила "Тесла" је добио име по њему, указује АП.

Агенција додаје и да министар културе Србије затражио извињење од ЕУ због "лажног" представљања Теслиног порекла.

Иначе, поводом те интерактивне игре реаговао је писмом и Стелијос Стилијанидис из Атине који је поставио питање, да ли би тако неко могао да у питање доведе и оспори грчко порекло Доминикоса Теодокопулоса - Ел Грека, који је највећи део живота провео ван данашње Грчке. 

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво