Изложбом на Тргу републике обележен Дан победе

На Тргу републике у Београду постављена је историјска и документарна изложба посвећена ослобађању источне Европе од нацизма у периоду од 1944. до 1945. године.

Слике које се не могу заборавити нису само на изложби посвећеној 75. годишњици велике победе, већ и у глави Гојка Рончевића. Сведоче о дечаку који је преживeо логор за децу, Јастребарско.

"Једини дечији логори у свету били су у НДХ. Захваљујући Партизанима 1942. године почетком септембра, они су ослободили логор у коме сам ја био, ја сам дошао у Београд, из Београда у северни Банат, ту сам дочекао ослобођење захваљујући браћи Русима", рекао је Рончевић. 

На Спомен-плочу погинулим војницима Црвене армије у Београду положено је цвеће уз поруку да треба да будемо поносни на претке и то што смо били на правој страни када се свет борио против највећег зла у својој историји.

"Девети мај 1945. године јесте један од најсјајнијих и најславнијих датума у историји човечанства, датум када је срушено зло. Тога дана раме уз раме српски и руски народ који су заједно извојевали ту победу, заједно и са другим народима, али истичем намерно српски и руски, јер су заједно ослобађали нашу отаџбину, а Црвена армија даље ка Берлину ослобађала остатак Европе", рекао је Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије.

Ово је велики дан за Европу и Србију која је у оквиру некадашње Југославије поднела велики терет, каже шеф дипломатије.

"Подсетићу да је бивша Југославија била трећа по броју жртава у односу на број становника, после Пољске и Совјетског Савеза. Највећи део жртава су, нажалост, чинили Србији. У свету је веома видљив покушај релативизације и улога појединих земаља и народа и релативизација појединих догађаја, па и чак и негирања злочина који су почињени, зато је наша обавеза да поштујемо сећања на ове дане", поручио је Ивица Дачић, министар спољних послова.

На покушаје фалсификовања историје, данашња изложба одговара сликама где речи нису ни потребне, наводи руски амбасадор у Србији.

"Због чега има покушаја ревизије, зна се, циљ је ових снага да одузме суверенитет независност земаља и сви знамо да Србија земља где постоји разумевање због догађаја у току кризе у бившој Југославији, на Косово пре свега. Ми смо били заједно у борбама, заједно сада, ово је исто тако веома тешка политичка борба, али изборићемо победу и на овом терену", закључио је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији.

Званичници су сагласни да се покушајима ревизије историје треба одупрети.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара