У припреми платформа за пријаву напада на новинаре

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је новинарима и свим медијским радницима 3. мај - Међународни дан слободе медија, истичући да је епидемија коронавируса показала значај новинарске професије и колико је важно да грађани добију правовремену, тачну и потпуну информацију. Слободни медији уједно су и предуслов слободног друштва у којем је расправа пут ка налажењу компромиса, а опречни став нечија слобода, указао је повереник Милан Маринковић.

Зоран Пашалић је навео да је у припреми јединствена медијска платформа која би регистровала све нападе на новинаре и истовремено допринела побољшању њиховог положаја и заштити од притисака, увреда, сваке врсте дискредитације, као и лоших услова рада.

"По окончању епидемије и укидању ванредног стања убрзаћемо рад на изради платформе како би што брже била успостављена. Циљ је да све притужбе буду евидентиране на једном месту да би Заштитник грађана могао да покрене законску иницијативу пред надлежним органима како би права медијских радника у потпуности била заштићена", рекао је Пашалић за Танјуг.

Додао је да је први корак у изради платформе укључивање што већег броја медијских кућа, новинарских удружења и синдиката, али и медијских радника као појединаца како би се, каже, заштитили интереси свих.

Како наводи, највећи број притужби новинара институцији Омбудсмана односи се на њихов економски положај, рад без уговора о сталном запослењу, немогућност подизања кредита у банци, неисплаћених хонорара.

"Новинар који није стално запослен и адекватно плаћен не може бити слободан у бављењу својом професијом. Тако озбијно и за цело друштво важна занимање не може да се заснива на ентузијастима и људима који нису адекватно награђени за свој рад", напомиње Пашалић.

Маринковић: Улога али и обавеза медија јесте да информишу, образују и забаве 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, честитао је Светски дан слободе медија.

"Светски дан слободе медија прилика је да се као друштво подсетимо зашто су медији, новинари и сви медијски запосленици важни свим грађанима. Важно је да се овог дана подсетимо о улози медија за појединца и друштво. Улога, али и обавеза медија јесте да информишу, образују и забаве", каже Маринковић.

Према његовим речима, слобода медија у једној заједници, како локалној, тако и глобалној, слика је стања једног друштва, владавине права, уважавања различитости и поштовања достојанства, као и свих других вредности.

Сматра да су слободни медији уједно и предуслов слободног друштва у којем је расправа пут ка налажењу компромиса, а опречни став нечија слобода.

Не умањујући место које питања безбедности новинара, заштита новинарских извора или финансијске сигурности имају за стање слободе медија, Повереник користи прилику да истакне значај транспарентног рада свих органа власти и поузданост информација којима они располажу као основног алата новинарског позива.

Прослављајући овај дан, Повереник позива све органе власти да поштују слободу медија и изражавања и њихово право на приступ информацијама од јавног значаја.

Истовремено, Повереник још једном захваљује свим медијима на више него коректном поштовању приватности и заштите података о личности лица заражених коронавирусом, чиме су дали огроман допринос поштовању њиховог достојанства, у овим данима тешким за све наше грађане."

Одлука о обележавању Светског дан слободе медија донета је 1993. године на Генералној скупштини УН како би се подигла свест о значају слободе штампе и владе држава подсетиле да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19. Универзалне декларације о људским правима.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво