Несреће и током ванредног стања – парадокс у подацима Агенције за безбедност саобраћаја

Откако је уведено ванредно стање, мање је возила на улицама, па је мање и саобраћајних удеса на нашим друмовима. Са друге стране од почетка 2020. године, број саобраћајних незгода на нашим путевима повећан је за 16 одсто, а број прекршаја за седам одсто у односу на исти период прошле године. Да ли то значи да нам ни ванредно стање неће помоћи да поправимо лошу статистику, и како да променимо најчешће утицајне факторе настанка саобраћајних несрећа: неприлагођену брзину, вожњу под дејством алкохола и невезивање појаса?

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић је за РТС рекла да тренутно постоји један парадокс када је реч о подацима о саобраћајним несрећама. Како је рекла, закључно са 20. априлом имамо 1.699 несрећа мање и 970 мање повређених, али је 17 људи више погинуло.

Каже да то говори да су се незгоде које су се дешавале, без обзира што их је било мање. Било фаталније.

Као посебан проблем издвојила се неприлагођена брзина која је увек најутиацјнији фактор саобраћајних несрећа.

Јасмина Милоевић је рекла да би требало апеловати на људе и да везују појас.

"Најтежи посао је да утичете на свест људи, поготово ако су они у неким годинама када имају стечене погрешне навике", рекла је Милоевићева.

Додаје да сетакве особе опуштено односе према ситуацији у саобрћају и да тек када им се догоди нека трагедија почну да размишљају на другачији начин.

Каже и да је тренутно другачија ситуаицја у друштву и да то све другачије утиче на људе. Због тога би посебну пљжњу требало обратити на пешаке који су рањива група.

Када је реч о мотоциклистима, Милошевићева је рекла да су се они дисциплиновали у последење три године и да постосји смањење броја погинулих и повређених у тој категорији. Они скоро 100 одсто носе заштитну опрему на ауто-путевима, док је у насељима тај проценат мањи.

Директорка Агенције за безбдоност саобрћаја каже да бициклисти још увек немају самодисциплину коју имају мотоциклисти и да они то делом могу да правдају недостатком инфраструктуре. Међутим, каже да је тешко натерати бициклисте да носе прслук или ставе кацигу јер ни кажу да то не пише у закону.

Сезона је пољопривредних радова и на путевима су чести трактористи. За њих је најбитније да имају технички исправно возило и да увек буду видљиви.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво