Годишњица бомбардовања РТС-а без окупљања код споменика "Зашто?"

И ове године, Радио-телевизија Србије са тугом се сећа колега страдалих у НАТО бомбардовању 1999. године. Због ситуације која је задесила планету, а у складу са правилима која су на снази у нашој земљи, РТС и породице страдалих ове године неће бити у могућности да организују уобичајене комеморативне догађаје којима се сваког 23. априла подсећамо на ову велику трагедију.

Испред споменика "Зашто?", у Ташмајданском парку у Београду, ноћас, у 02.06, у име породица погинулих радника и запослених у РТС-у, свеће ће упалити Мирослав Медић, брат покојног Синише Медића. Као и претходних година, РТС ће преносити тај чин на Првом програму.

Сутра, 23. априла, у 14.06 Радио-телевизија Србије неће организовати окупљање овим поводом, како је претходних година било уобичајено, а представници породица и грађани током дана моћи ће да упале свеће испред споменика - поштујући при томе све прописане мере Владе Србије када је реч о удаљености и задржавању више особа на једном месту.

Пре 21 годину - у ноћи између 22. и 23. априла НАТО је бомбардовао зграду РТС-а и убио 16 наших колега. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. 

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у 2 сата и 6 минута иза поноћи 23. априла 1999. године. 

Животе су изгубиле наше колеге које су тада биле на свом радном месту.

У нападу су погинули: Јелица Мунитлак, шминкер, Ксенија Банковић, видео-миксер, Дарко Стоименовски, техничар у размени, Небојша Стојановић, техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић, радник обезбеђења, Драган Тасић, електричар, Александар Делетић, камерман, Славиша Стевановић, техничар, Синиша Медић, дизајнер програма, Иван Стукало, техничар, Дејан Марковић, радник обезбеђења, Милан Јоксимовић, радник обезбеђења, Бранислав Јовановић, техничар у мастеру, Слободан Јонтић, монтер, Милован Јанковић, прецизни механичар и Томислав Митровић, режисер програма.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара