Шест дестинација за идиличан одмор у Србији

У ово доба године обично планирамо где ћемо на годишњи одмор. Најчешће бирамо обале Грчке и Турске, али ће ове године по свој прилици бити другачије. Још увек није сасвим извесно како ће земље отварати своје границе због коронавируса. Али то не треба да вас обесхрабри, јер је наша земља прелепа и има прегршт могућности за квалитетан одмор и то на само неколико сати вожње. За вас смо одабрали шест дестинација које можете да посетите током одмора.

Није било лако одабрати ових шест дестинација – на коју год страну Србије да погледате, постоји много лепих места.

Ове дестинације које смо одабрали идеалне су за оне који воле активан одмор, али и за оне који желе нешто мирнији, породични амбијент.

Специјални резерват природе Увац 

Између планина Златар и Златибор и градова Нова Варош и Сјеница свој пут је усекла река Увац и овај простор обележила својим надалеко познатим меандрима.

На обронцима клисуре налазе се и улази у већи број пећина, а међу њима доминира Ушачки пећински систем у који спадају Ушачка, Ледена, Бездана, Тубића и Баждарска пећина. 

Љубитељи птица у резервату могу наићи на 130 врста птица, а најпознатији је белоглави суп - једна од две преостале врсте лешинара које се данас гнезде на подручју Србије.

Недалеко од Увца су Златар и Златибор, где можете уживати у свежем планинском ваздуху у свако доба године, али и окусити чувену комплет лепињу. Након предаха, можете наставити поход обиласком још неких пећина, а ми издвајамо величанствену Стопића пећину и Потпећку пећину.

Национални парк Тара 

Наша лепотица на самом западу Србије, планина на којој ужива јединствена Панчићева оморика, подруку се дружи са реком Дрином.

Тара није превише висока и има много стаза, па је идеална за шетњу и одмор породица са децом. Осим хотела, на Тари постоји много приватних вила и смештаја у којима можете уживати у миру и зеленилу планине.

Они који су спремни да утроше мало више енергије, биће очарани погледима са видиковаца, до којих се долази кроз шуме.

Аутобусом, колима или таксијем, путем пуним серпентина, стиже се до Бајине Баште, граду домаћину Дринске регате – јединственом догађају у овом делу Европе. На Тари су се сместили Заовинско и језеро Перућац, па свој мир овде могу наћи и љубитељи риболова.

Ђердапска клисура 

Дијамант источне Србије, најдужа и највећа клисура пробојница у Европи простире се на 100 километара тока Дунава дуж границе са Румунијом.

У клисуру се улази кроз такозвана Гвоздена врата, где Дунав после мирног тока кроз српску равницу почиње да вијуга. Најлепши поглед на клисуру је са видиковаца Велики и Мали Казан и Плоче.

У лепотама клисуре можете уживати обилазећи је аутомобилом, пешака, бициклом, путем Дунавске бициклистичке туре, или неким бродом – како вам воља и кондиција дозвољавају.

На путу до клисуре можете да обиђете недавно обновљену Голубачку тврђаву, са које се види сва моћ Дунава, једно од најважнијих археолошких налазишта Лепенски вир, као и чувану Трајанову таблу с почетка првог миленијума. 

Стара планина 

Својим живописним пределима и нетакнутом природом, Стара планина је сасвим извесно кандидат за најлепшу планину Србије.

Љубитељи планинарења, могу се попети до највишег врха Миџор, a онда допунити енергију у аутентичним домаћинствима мештана који нуде старопланинску јагњетину, домаћи сир, пихтије и друге специјалитете.

Ако се мало провозате, чиниће вам се да сте се телепортовали у кањон реке Колораде у Америци, а заправо ћете бити у јединственом кањону Росомачки лонци.

Фрушка гора 

Дуж Дунава своје место у непрегледној Панонској равници, између Срема и Бачке, сместила се Фрушка гора. Због прелепе природе и мира који пружају њиве које је је окружују, на Фрушкој гори налази се чак 17 манастира, од којих су најпознатији Крушедол и Ново Хопово.

Планинари и бициклисти овде могу да предахну и да се, опруже и окрепе вином из подрума који се овде налазе вековима уназад.

Ако се упутите ка Фрушкој гори, или вас је корак ту случајно навео, обавезно обиђите Сремске Карловце и српску Атину – Нови Сад.

"Ој Карловци, место моје драго...", рекао је Бранко Радичевић који је у Карловцима похађао чувену Каровачку гимназију. Кажу да се, онај ко попије воду са чесме Четири лава, обавезно у Карловце и врати. А, како и не би, кад, оног тренутка кад крочите у овај градић, имате утисак да сте ушли у неку другу епоху, идеалну за бег од градске вреве.

Суботица и Палићко језеро 

На крајњем северу земље, у близини Суботице налази се језеро Палић. Јединствена архитектура је оно што овим језером доминира. За најмлађе је посебно интересантан Зоо врт, у ком је смештено више од 60 животиња.

Након обиласка језера, истраживање јединствених грађевина можете наставити у Суботици, која је прави музеј на отвореном. Посебном лепотом издвајају се Градска кућа и Синагога, али и специфична Палата Рајхл.

Заљубљеници у коње и коњички спорт у околини имају неколико ергела где могу да јашу или се провозају фијакерима.

Наравно, на путу до Суботице, није згорег паузирати на неком од бројних, пространих салаша и пустити поглед низ равницу, уз звуке тамбураша и "паорску идилу". 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 19. апр 2020, 16:23) - Stefan [нерегистровани]

A cene

Da imamo lepota ali za pare koje damo za produzen vikend na nekoj od nasih planina mi mozemo 10 dana da odemo na more u Grcku, Crnu Goru... A i sigurno veci procenat voli vise leti more nego planinu, zar ne?

(недеља, 19. апр 2020, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

Film

Ove destinacije morate da ubacujete u filmove i serije koje snimate na Rts-u. Ljudi prosto ne znaju sta ce da rade na Tari, Staroj planini, i na Uvcu. Niti znaju gde parkirari niti znaju kako doci do vrha. Turisticke destinacije postaju popularne tako sto se prikazuju na filmu. I to ne dokumentarnom

(недеља, 19. апр 2020, 14:18) - Grkinja [нерегистровани]

Kako do uvca.

Na primer srpski nekadašnji drug mi je nekad rekao da treba mi helikopter da bi išla da vidim Uvac ovako kao na slici. Ko danas ima novac za privatni helikopter?

(недеља, 19. апр 2020, 14:17) - Grkinja [нерегистровани]

Turist

Srbija ima dosta prelepih mesta ali i dosta zagadivanja od toga što sam videla u vašoj emisiji Sasvim prirodno. Šteta je. I još nešto sva ta mesta su daleko jedno od drugog, treba nam dosta para i prevoz da obilazimo sve.

(недеља, 19. апр 2020, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

Na selu može i da se živi.

Možete da date neki predlog iz perspektive nekog ko nije iz Beograda, hvala.