Како се 53. гранични батаљон борио на Кошарама, прича потпуковника Димчевског

Априла 1999. припадници тзв. ОВК, уз помоћ војске Албаније и НАТО авијације, напали су јединице војске, граничаре карауле Кошаре, на КиМ. За херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном, током битке на Кошарама, председник државе одликовао је Оредном белог орла са мачевима другог степена потпуковника Драгутина Димчевског.

До командног места у Ђаковици стигла је вест о нападу на караулу, заменик команданта 53. граничног батаљона, тада мајор Драгутин Димчевски, креће ка јединицама на положају. Преузео је, као најстарији по чину, команду.

"Дошао горе, напади су били јаки, жестоки. Дејствовало се са свим расположивим наоружањем, на лево крило, на Маја Глави, гранични камен, Ц-4, такође се чују детонације, пуцњава, где се и тамо води борба", присећа се потпуковник у пензији Драгутин Димчевски.

Борба и наредног дана. На једној страни наших 130 војника, на другој 1.500 добро наоружаних противника.

"Непријатељ је нама била терористичка војска, како они кажу Ослободилачка војска Косова или шиптарско-терористичке снаге, албанска регуларна армија која је подржавала првенствено артиљеријом из Албаније и НАТО снагама, плаћеницима", рекао је Димчевски.

Прешли су на резервни положај, нису бранили караулу. Драгутин Димчевски каже да не бранимо објекат у рату, него бранимо територију.

Није било мирних дана на карули Кошаре, од тог 9. априла, до 10. јуна. Напади из ваздуха, касетна, муниција са осиромашеним уранијумом, минобацачи, покушаји убацивања дивезантских група. Најтежи су били први дани копненог напада, посебно 11. април.

Потпуковник Димчевски каже да је 11. априла имао највише избачених војника, бораца, из борбеног строја - осам погинулих и девет рањених.

"Четири борца је испред мојих очију погинуло, на превару јер је непријатељ носио нашу униформу, говорио наш језик и на превару су били измамљени из рова и да погину", испричао је Димчевски.

У бици на Кошарама погинуло је 108 војника, официра, резервиста и добровољаца, из 53. граничног батаљона 16 бораца, 67 рањених. За потпуковника Димчевског Орден белог орла.

"Указана је једна велика почаст тој јединици која је дала највише као батаљон, највише дала жртава у одбрани своје отаџбине, погинулих и рањених на том делу, тако да сам ја пресрећан, пресрећан сам што је то признање дошло у тај 53. гранични батаљон који ја представљам", рекао је Драгутин Димчевски.

Орден за испољено лично херојство и вешто комадовање потпуковнику Драгутину Димчевском биће уручен након укидања ванредног стања.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво