Комесаријат: Неистините тврдње о "насељавању" миграната

Поводом учесталих тврдњи на друштвеним мрежама и порталима да се мигранти под окриљем ноћи доводе и, како кажу, "насељавају" у Србији, Комесаријат за избеглице и миграције саопштава да се ради о потпуној неистини, са циљем да се јавност уплаши, а јавно мњење окрене против миграната који се, иначе, од увођења ванредног стања налазе изоловани у прихватним и центрима за aзил.

Комесаријат за избеглице и миграције упозорава јавност да се на мреже постављају стари снимци смештаја миграната у центре са тврдњом да се то дешава данас или снимци миграната из Грчке са потписом "Нови држављани Србије".

"Од тренутка увођења ванредног стања 15. марта 2020. године сви мигранти који су се затекли на територији Републике Србије, а нису се налазили у систему, односно у нашим центрима, већ у пограничним деловима земље са намером да пређу границу, као и они који су у том тренутку покушавали да уђу у Србију, смештени су у центре које од тада обезбеђује Војска Републике Србије. Због уласка тих миграната у систем, њихов број у центрима је порастао, и он на данашњи дан износи 8.703", наводи се у саопштењу Комесаријата. 

У овом тренутку, за запослене у Комесаријату за избеглице и миграције, који су на терену 24 сата дневно седам дана у недељи, највећи је изазов спречити појаву коронавируса међу мигрантском популацијом и због тога су уведена строга правила, што значи да су мигранти практично у потпуном карантину, истиче Комесаријат. 

Додају да су од увођења ванредног стања нови уласци у центре забрањени, и сваки покушај уласка неког новог одмах се пријављује надлежнима и спроводе строге мере изолације. У спровођењу свих мера у борби против коронавируса учествују и помажу и сами мигранти.

"Комесаријат за избеглице и миграције позива надлежне да санкционишу ширење лажних вести.
Такво неодговорно понашање угрожава безбедност свих нас, а то је последње што наму овом тренутку треба", напомиње се у саопштењу.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво