Седница Владе о предлогу да се забране доласци страних држављана из угрожених подручја

Очекује се да ће овог јутра бити одржана седница Владе на којој ће се разговарати о новим пооштреним превентивним мерама које је предложила Радна група формирана за контролу коронавируса.

Помоћник министра здравља и потпредседник Радне групе за контролу коронавируса др Горан Стаменковић истиче да су у свакодневном заседању, да се обрађују сви подаци који стижу у "Батут" и Министарство здравља.

Та група је јуче донела закључке и предлоге упутила министру здравља.

"Један од закључака је да се Ковид-19 стави на листу заразних болести као нова заразна болест, у складу са одредбама Закона о заштити становништва од заразних болести. То значи да се у односу на то обавезују сви учесници, који су предвиђени Законом о заразним болестима, да спроводе превентивне мере, поступке, дијагностике лечења, збрињавање свих који ће доћи у контакт са овим вирусом", рекао је др Стаменковић.

Један од предлога је да се привремено забране доласци страних држављана из подручја са интензивном трансмисијом ове болести.

"Морамо то да уведемо да бисмо заштитили своје грађане", рекао је др Стаменковић.

Када је реч о нашим држављанима који се враћају из тих подручја, за њих је обавезна самоизолација у трајању од 14 дана, како би заштитили људе у свом окружењу.

Навео је да су гранични санитарни инспектори и санитарни инспектори прегледима обухватили преко 65.000 путника и 2.200 превозних средстава, међу којима су и авиони и аутобуси.

"Организовали смо акцију појачаног надзора нас здравственим установама у целој Србији, а по завршетку акције даћемо податке у каквим су условима затечене установе, да ли поштују мере и да ли је хигијена подигнута на виши ниво", рекао је Стаменковић.

Препоруке на радном месту

Засад нема отказивања догађаја, али се саветује грађанима да што мање бораве у затвореном простору, да се контакти ограниче и да се поштују мере личне хигијене.

Препорука је и да се одржава удаљеност од намање једног метра од особа које имају симптоме респираторне инфекције попут кашљања, кијања, или знакe повишене температуре.

Др Стаменковић каже да су у свим јавним установама познате овакве ситуације, када долази до пораста респираторних инфекција.

"То су превентивне мере попут проветравања, дезинфекције површина, појачне хигијене – прање руку", навео је др Стаменковић.

Стране компаније које су заинтересоване, препоруке могу да пронађу на сајту Министарства здравља.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво