Пауновић: Наставити борбу за права жена

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је свим женама у Србији 8. март пожелевши им да током целе године, а не само на тај дан, буду поштоване и срећне.

Сузана Пауновић је поводом Међународног дана жена истакла да жене, које чине половину популације у Србији, треба да буду још више укључене у промене и решења која утичу на развој демократског друштва.

"Овај дан треба да нас подсети на храбре и јаке жене које су успеле да победе и одбране своја основна људска права и поставе темељ родне равноправности", рекла је Пауновићева.

Додаје да је активизам жена незаустављив процес, који треба да доведе до још веће заступљености жена у институцијама државе и друштва.

"Дан жена треба да нас покрене да још више времена и труда, сваки дан у години, посветимо равноправности, толеранцији, поштовању, солидарности и општем добру, вредностима за које се сви заједно залажемо", навела је Пауновићева у саопштењу.

Како се наводи, допринос жена у свим сегментима развоја наше државе је немерљив, стога жене морају имати заслужену улогу у друштву.

Према њеним речима, Влада ће наставити да подржава активности на унапређењу политичког, друштвеног и економског положаја жена, посебно жена из руралних средина, као и уклањању свих облика дискриминације и постизању високих стандарда у равноправности полова.

Уз констатацију да су данас жене стуб не само породица, већ и друштва, Пауновићева је указала на то да још увек постоји одређен број случајева где жене не уживају права која су загарантована не само законима већ и нечим што једно демократско друштво, као што је наше, треба да носи.

"Сви ми заједно морамо да помогнемо да жене из године у годину уживају већа права", истакла је Пауновићева.

Истиче да је пред нама још увек дугачак пут, и да се мора наставити борба за права жена како би се наредним генерацијама обезбедила још боља будућност.

Подсећа да је последњих година на пољу унапређења женских права постигнут значајан напредак, али да су многе жене и данас изложене разним облицима насиља и да су и у најразвијенијим земљама неретко мање плаћене од мушких колега.

"Према статистици, у претходној години страдало је 28 женских живота и упркос свим напорима државе да стане на пут насиљу, још увек је неопходно радити на подизању свести целокупног друштва о значају спречавања и пријаве насиља", закључила је Пауновићева.

Међународни дан жена је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Тај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи