Студент из карантина у Вухану за РТС: Вирус ме научио да будем стрпљив

Горан Копривица из Никшића, студент просторног дизајна, већ месец и по дана налази се у карантину у Вухану. За РТС каже да за сада успева да задржи позитивно расположење.

Горан се тренутнo налази у кампусу Технолошког универзитета на којем студира у кинеском граду Вухану, епицентру заразе коронавирусом, одакле је послао снимак специјалном извештачу РТС-а Владимиру Банићу.   

У ексклузивном интервјуу за РТС каже да су улице у том граду пусте, да још увек нема пролазника, али да се види по неки аутомобил.

С обзиром на то да је већ месец и по дана у карантину, истиче да за сада успева да задржи своје добро расположење.

"Промене у мом животу се дешавају на дневном новоу. Треба обратити пажњу на то у чему провести један цео дан, наћи одређене обавезе, наћи ствари које могу да заокупирају разум", рекао је Копривица.

Труди се, каже, да више пажње посвети разлогу због којег је у Кини, а то су студије, да више чита и да се бави својим истраживањем.

"О коронавирусу се информишем да сам у току, али мислим да не треба претеривати у тим информацијама, јер информаије стижу са сваке стране у разним облицима, има их доста које нас погрешно воде, тако да не треба ширити панику, просто треба бити разуман", рекао је Копривица.

Како би лакше превазишао осећање самоће, Горан је навео једну технику - Кинези кажу да је добро гледати у даљину и имати добар поглед са прозора.  

"Јако је битно остати у здравом духу и здравом телу, радити физичке вежбе, неке интелектуалне активности и просто обратити пажњу на сваки дан", рекао је Горан. 

Према његовим речима, вирус није за шалу, он постоји и шири се, али због предузетих мера опреза, стање из дана у дан  је све боље.

Истиче да не треба упадати у панику, јер паника не може да да никакв позитиван исход, зато је битно бити добро информисан, јер, како каже, живот треба наставити и након вируса.

"Вирус ме научио да будем стрпљив, научио ме да размишљам о времену, да нађем неки конкретан циљ и да тај циљ остварим за одређен временски период", рекао је Копривица за РТС. 

Четворо држављана Србије евакуисано је из Вухана почетком фебруара, кда су авионом пребачени у Француску где су били у карантину, и после тога стигли у Београд. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара