Може ли избегличка рута мимо Србије

Од најновијих сукоба у Сирији, расплет прате и ишчекују сви. Посебно они који се налазе на потенцијалној рути новог таласа избеглица. Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је за РТС да је уверен да је Србија спремна какав год да је сценрарио. Незахвално је давати пројекцију о броју миграната јер се то не кува овде, истиче Цуцић.

После најновије одлуке Анкаре, и изјаве да су капије отворене, мигранти су кренули из Турске ка Грчкој. Јуче су се догодили инциденти

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Цуцућ је рекао да очекујемо значајнији прилив из целе Турске, прилично огранизовано се том покрету приступа, може се очекивати велики притисак на грчку и бугарску грницу.

"Очекујемо да нико неће дозволити да се понови 2015. година, немате право да два пута кажете да вас је изненадио талас од десетина хиљада људи", рекао је Цуцић.

Уверен је да Србија спремна какав год да је сценрарио. "Очекујемо да ће капиларно долазити, као и свих ових година", каже Цуцић.

Говорећи о томе да ли можемо да наслутимо да ли ће бити масовнији притисак у једном тренутку на границу или породица по породица, Цуцић објашњава да то зависи од тога шта је циљ притиска па самим тим и колико ће трајати.

Према његовим речима, неки може да буде дуготрајан и више проблематичан.

Од капиларног притиска не можемо да побегнемо 

Каже да ми од капиларног притиска не можемо да побегнемо он никада стао није и ми се њега у основи и не плашимо.

Говорећи о смештајним капацитетима, Цуцић подсећа да је у 2015. дневни прилив био од хиљаду, а завршило се са 11 и 15 хиљада дневно.

"Нама су центри били празни, јер и ови који су сада у центрима, користили би велику покретљивост да и они напусте земљу заједмно са том групом", рекао је комесар за избеглице.

Свака варијанта заслужује озбиљну пажњу, али је незахвално давати пројекцију о броју јер се не кува то овде, каже Цуцић.

"Стално смо на вези са пријатељима у Грчкој, са службама од Црвеног крста и међуанродних агенција", каже он.

"Неко показује веће бројеве него што су, а са друге стране много мање бројеве, али ови бројеви нису алармантни, то су демонстрације за сада", закључио је Цуцић.

У прихватним центрима у Србији је тренутно 5.800 миграната.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 01. мар 2020, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

xz

Praksa je pokazala da nas nista ne zaobilazi.

(недеља, 01. мар 2020, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Решење

Србија треба одмах да подигне ограду жилет жицу према Македонији, и Бугарској, као што је то урадила Мађарска. Требало је то да уради још раније.
И зашто се у такозваној међународној заједници праве луди, и наводно брину за мигранте. То је лечење последица, а не узрока. Решење је у Азији и Африци у земљама из којих су мигранти. Тамо треба да међународна заједница помогне да ти људи могу да остану да живе у својим земљама. И није да то она не зна, али из неких разлога се прави луда.

(недеља, 01. мар 2020, 09:31) - Дијаспора [нерегистровани]

Не да може..

..него мора мимо Србије.
Људи, крајње је време да се дозовете памети, не дозволите да Србија постане сабирни центар !

(недеља, 01. мар 2020, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Јадни људи

Јадни ти људи, играју се и турци и Европа њиховим животима. Испрали им мозак празним обећањима. И стварају нови слој ропског друштва где се по 3-4 генерације неће извући из беде.

(недеља, 01. мар 2020, 07:42) - anonymous [нерегистровани]

Ograda

Podizi ogradu kao madjari