Може ли избегличка рута мимо Србије

Од најновијих сукоба у Сирији, расплет прате и ишчекују сви. Посебно они који се налазе на потенцијалној рути новог таласа избеглица. Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је за РТС да је уверен да је Србија спремна какав год да је сценрарио. Незахвално је давати пројекцију о броју миграната јер се то не кува овде, истиче Цуцић.

После најновије одлуке Анкаре, и изјаве да су капије отворене, мигранти су кренули из Турске ка Грчкој. Јуче су се догодили инциденти

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Цуцућ је рекао да очекујемо значајнији прилив из целе Турске, прилично огранизовано се том покрету приступа, може се очекивати велики притисак на грчку и бугарску грницу.

"Очекујемо да нико неће дозволити да се понови 2015. година, немате право да два пута кажете да вас је изненадио талас од десетина хиљада људи", рекао је Цуцић.

Уверен је да Србија спремна какав год да је сценрарио. "Очекујемо да ће капиларно долазити, као и свих ових година", каже Цуцић.

Говорећи о томе да ли можемо да наслутимо да ли ће бити масовнији притисак у једном тренутку на границу или породица по породица, Цуцић објашњава да то зависи од тога шта је циљ притиска па самим тим и колико ће трајати.

Према његовим речима, неки може да буде дуготрајан и више проблематичан.

Од капиларног притиска не можемо да побегнемо 

Каже да ми од капиларног притиска не можемо да побегнемо он никада стао није и ми се њега у основи и не плашимо.

Говорећи о смештајним капацитетима, Цуцић подсећа да је у 2015. дневни прилив био од хиљаду, а завршило се са 11 и 15 хиљада дневно.

"Нама су центри били празни, јер и ови који су сада у центрима, користили би велику покретљивост да и они напусте земљу заједмно са том групом", рекао је комесар за избеглице.

Свака варијанта заслужује озбиљну пажњу, али је незахвално давати пројекцију о броју јер се не кува то овде, каже Цуцић.

"Стално смо на вези са пријатељима у Грчкој, са службама од Црвеног крста и међуанродних агенција", каже он.

"Неко показује веће бројеве него што су, а са друге стране много мање бројеве, али ови бројеви нису алармантни, то су демонстрације за сада", закључио је Цуцић.

У прихватним центрима у Србији је тренутно 5.800 миграната.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво