Неколико сценарија чека Србију ако Ердоган пусти милионе миграната из Турске

Неколико милиона миграната могло би да се упути ка Европи у случају да турски председник Реџеп Тајип Ердоган одлучи да испуни своје претње. Србију чека неколико сценарија, а најцрњи је да постане "камп за мигранте", указује директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила. Ипак, додаје, треба имати стрпљења јер није први пут да Турци прете.

Десетине турских војника погинуло је у ваздушном нападу у Идлибу, након чега је турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново припретио својим дежурним кецом у рукаву – мигрантима.

У камповима у Турској смештено је неколико милиона избеглица. Тачан број се не зна, али њихов број варира између два и четири милиона. Поједине земље у региону, попут Грчке и Бугарске, ојачавају границе за случај да се обистине Ердоганове претње.

Док медији преносе да је група од око триста миграната већ кренула пут грчке границе, УНХЦР тврди да нису примећене веће кретње. Шта чека Србију, која је током мигрантске кризе 2015. године била међу главним транзитним земљама миграната на путу ка Западној Европи?

Први сценарио 

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да би ситуација са мигрантима у Србији потенцијално могла да буде врло лоша уколико Турци пусте мигранте.

Најцрњи могући сценарио који би могао да чека Србију је, како каже, да Ердоган пусти мигранте ка Европи, а потом и Грчка. На мађарској граници са Србијом су, истовремено, ограде и жица.  

"Већ сада се људи изгурују са севера, не видим да би то могло да се промени. Мислим да би то исто могло да се деси, то је онда велики изазов јер треба збринути све те људе", наводи директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Други сценарио

Постоји вероватноћа да ће мигранте, уколико крену из Турске, зауставити грчка војска и полиција.

"Европа је спремна и није жељна да понови ситуацију из 2015. године. Од тада она гради систем повезаних судова од држава на Балкану да се заустави већи прилив", објашњава Ђуровић.

Миграција, напомиње, треба да се држи даље од обала и да се не дозволи прилив до грчког копна.

"Ми смо у свим сценаријима осим ако се миграција заустави на мору јер смо последњи у низу тих повезаних судова и чека нас баријера на нашим северним границама", истиче директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Ситуација у Србији већ забрињавајућа, не треба очекивати 2015.

Већ сада се, истиче Ђуровић, види појачан прилив људи у Србију. Према проценама Центра, од почетка године ушло је 10.000 миграната и све је више људи који траже азил.

"Већ сад имамо проблем у смештају људи, има социјалних проблема, ситуација која се не контролише, већ сад се гурају људи у земљу назад", наводи Ђуровић.

Према његовим речима, уколико дође до већег прилива миграната Србија не треба силом да покушава да их заустави.

"То је противно људским правима, избеглиштво не може да се заустави. Не можемо ни да поставимо зидове због терена јер се граничимо са много земаља. То није питање", наглашава директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

У случају да Турска пусти мигранте неопходно је да се ситуација координира са земљама у региону и да Србија не буде препуштена сама себи.

"Морају сви политички, дипломатски капацитети да се искористе. Србија мора ово дугорочно да гледа. Ако се не деси сада, мора да се ојача координација и разумевање да се реше проблеми. Ако све изостане и сада и у будућности, не видим друго решење осим да се систем припрема да ублажи све те ефекте неконтролисане миграције – да се повећају капацитети, системско решавање, процедуре, храна, комуникација са нашим грађанима. Мора да се има адекватан систем", сматра Ђуровић.

Ипак, како каже, не треба очекивати да се понови ситуација из 2015. године када је балканском мигрантском рутом прошло неколико стотина хиљада миграната. 

За сада стрпљење

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила сматра да за сада треба имати стрпљења јер ово није први пут да Ердоган прети.

"Потребан је опрез, Турци умеју да прете, ово је њихова утврђена пракса да прете пре неке акције. Ипак нису Турци наивни да би тако угрозили себе", напомиње Ђуровић.

Шта год да се деси, Србија не би смела да губи време. 

"Морамо да радимо, да повећамо капацитете а не да будемо последња и најслабија карика", закључује Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

број коментара 33 Пошаљи коментар
(субота, 29. феб 2020, 06:56) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Traziti azil

znaci traziti skloniste, privremeno se skloniti od opasnosti dok se ne stvore uslovi za povratak. Azilant dolazi do prvog bezbednog mesta i podnosi zahtev za azil. Ndopustivo je da kod nas dolaze iz EU (Grcke i Bugarske) da bi ovde trazili azil. Uostalom, oni cak i nisu azilanti jer imaju nameru da, nakon sto su presli pola zemaljske kugle, zauvek ostanu u Evropi. Ne smemo da odbijemo osobe koje trazi azil, na to smo se obavezali kao clanica OUN ali se moramo drzati slova zakona i vratiti EU one koji su ilegalno pusteni da dodju do nas.

(петак, 28. феб 2020, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

azil

U zemlju u koju prvo udju treba da podnesu zahtev za azil. Srbija nije prva zemlja posto dolaze iz turske. Znaci ili Bugarska ili Grcka.
Neka EU onda vrsi raspodelu. Oni su i stvorili te izbeglice.

(петак, 28. феб 2020, 23:05) - ArmyBoy [нерегистровани]

Srbija!

Srbija nije izazvala problem sa migracijama i teba iskljucivo da brani svoje interese i interese svojih gradjana.

(петак, 28. феб 2020, 22:00) - Др доктор [нерегистровани]

Затвори границу

У складу са напорима међународне заједнице у спречавању ширења корона-вируса као и у придржавању препорука WHO истим поводом, а имајући у виду да дотични долазе из високоризичних подручија, не дозволити улазак на територију Србије. Све у складу са међународним правом ;-)

(петак, 28. феб 2020, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Srb

Samo zatvoriti granice....!!!

(петак, 28. феб 2020, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Vanja

Neka idu tamo gde su krenuli ionako ne žele kod nas,samo neka prodju bez zadržavanja.

(петак, 28. феб 2020, 17:38) - Бгд Срб [нерегистровани]

Сценарио

Ја разумем да у политици не може све ни да се каже јавно, разумем и да власт мора да одмерава своје изјаве, и то добро! Али ако им је стало имало до будућности Србије, постоји само један сценарио - затворене границе и препустити ЕУ да брине о својој територији ( Грчка и Бугарска). А то све дипломатски упаковати у прихватљиву причу за њих...

(петак, 28. феб 2020, 17:22) - anonymous Rajko [нерегистровани]

Ni Turska ni Nato nemaju sanse

Mislite da bi Rusija usla u avanturu da brani Siriju od Turske ili bolje receno od Amerike?
Sta je danas NATO? Evropske clanice i to jake polako mu okrecu ledja i sve vise stvaraju
prijateljstva sa Rusijom jer su najzad kapirali da Engleska i Amerika zele da porobe ceo
svet.Hvala Bogu Evropa je pocela da razmisja svojom glavom. Zbogom Nato i Turci a braneci
Siriju Rusija brani sebe jer znaju sta bi kasnije bilo. Rusija-Putin su uvek par koraka ispred
Americke politike.

(петак, 28. феб 2020, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Нема неколико!

Само један сценарио долази у обзир!
Затворити границе!
Паметни Мађари!

(петак, 28. феб 2020, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Šta se dešava sa svetom ?????

Prosto rečeno čeka nas " kolaps ".