Екипе Хитне помоћи виђене у пуној заштитној опреми, да ли је то редовна процедура

У Србији за сада нема грађана који болују од новог коронавируса. Код 14 особа урађено тестирање и сви резултати су негативни. Ипак, због појаве симптома, као што су висока температура и кашаљ, неколико особа које су биле у ризичним подручјима налази се у карантину и на одељењима изолације у Београду и Шапцу.

У уторак током поподнева је екипа Хитне помоћи из центра Београда превезла једног пацијента до Клинике за инфективне болести.

Били су у пуној заштитној опреми, што је узнемирило грађане, али то је редовна процедура када имамо ситуацију да нам је заразна болест пред вратима.

Др Ивана Стефановић из Градског завода за хитну медицинску помоћ каже да су екипе Хитне помоћи до сада два пута обукли пуну заштитну опрему.

Осим случаја из центра престонице, Хитна помоћ је реаговала и на позив са аеродрома, јер је пацијент имао температуру.

"Да бисте активирали овај систем, мора да буде позитивна епидемиолошка анкета – да неко долази са подручја или из градова где постоји коронавирус и да је термовизијском камером виђено да има повишену температуру", истакла је Стефановићева.

Након тога Хитна помоћ предаје пацијента дежурном инфектологу у Клиници за инфективне и тропске болести, а амбулантна кола потом чисти Завод за биоциде и медицинску екологију. Та процедура траје око 20 минута.

Број за све потребне информације 

Сви грађани, а најпре они који су били у ризичним подручјима, могу да добију неопходне информације позивом на број 065/8945-235.

У последња 24 сата забележено је 85 позива, истакла је др Ивана Стефановић.

Додала је да су симптоми висока температура, гушобоља, кијавица, кашаљ, малаксалост.

"Све оно што може да буде обична прехлада или грип, али сада, са позитивном епидемиолошком анкетом, морамо се понашати разумно – понашамо се као да то јесте (коронавирус) док се не докаже супротно. За сада ниједан случај није доказан", навела је Стефановићева.

Данас у 12 часова председник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић се састају са представницима здравствених установа у Србији који су укључени у борбу против коронавируса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво