Нове процедуре на границама због коронавируса

Гранична полиција на Хоргошу до сада је пријављивала потенцијане случајеве из Кине. Валентина Калајџић, шеф Одсека граничне санитарне инспекције за подручје Суботице каже за РТС да се свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије коронавирусом уручује здравствено упозорење и ради се здравствени надзор.

Појачана контрола путника на граничним прелазима због вируса корона до сада се односила пре свега на аеродроме. Међутим, због ширења вируса у окружењу контрола се проширује и на друмске граничне прелазе.

Гранична полиција на Хоргошу до сада је пријављивала потенцијане случајеве из Кине. Међутим, то се мења.

Валентина Калајџић, шеф Одсека граничне санитарне инспекције за подручје Суботице каже да се свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије коронавирусом уручује здравствено упозорење и ради се здравствени надзор.

То, како каже, подразумева скрининг мерења телесне температуре, интервју са путником на основу којих се одређују критеријуми за даље поступање са путником.

Говорећи о критеријумима, она каже да је то присуство неке респираторне инфекције, кашаљ, гушење.

"У интервјуу добијамо одговоре да ли је путник био у контакту са оболелима од коранвируса или са особама које су под сумњом да су оболеле", каже Калајџић.

Калајџићева каже да је на Хоргошу било 19 надозра и ниједан путник није имао симптоме респираторне инфекције.

Сличне мере примењују се и на Батровцима према Хрватској.

Када је у питању Мађарска, тамо није потврђен случај коронавируса, али су све службе на опрезу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се