Коронавирус стигао у комшилук, шта Србија предузима

Коронавирус је регистрован у непосредном окружењу Србије, у Хрватској је први оболели док у Италији расте број оболелих, али и умрлих. Србија је спремна и предузима све мере да до ширења вируса не дође, речено је у емисији "Око"

Новинар РТС-а Владимир Банић, који је био у луци Јакохама и пратио искрцавање путника са крузера "Дајмонд принсес", који је био карантин за оболеле од коронавируса, каже да су се новинари налазили удаљени 350 метара од брода, а да су у Јапану ретки они који не носе маске.

И поред јапанске прецизности, и тамо је било пропуста попут оног да су са крузера на којем је регистрована зараза грешком пуштена 23 путника која су имала вирус. Летње олимпијске игре, које треба да се одрже овог лета у Токију, и даље су под знаком питања.

Враћајући се из Јапана, Владимир Банић је носио маску у авиону, али нису сви путници као ни посада авиона, а, како каже, ваздух у авиону циркулише.

"Уз то, на нашем аеродрому апотека није имала маске, што мислим да треба да се исправи", констатовао је Банић у емисији "Око".

Према његовим речима, по слетању авиона, он се пријавио санитарној инспекцији на аеродрому, где је добио упутства и контакте где може да се јави за случај да се појаве симптоми вирусне инфекције.  

Раша Миланов из граничне санитарне инспекције Министарства здравља каже да сви путници на београдском аеродрому пролазе термовизијску контролу и добијају потребна обавештења и упутства, а да, уколико би неко дошао из ризичног подручја, био би задржан у карантину.

Када су у питању овакве епидемиолошке ситуације Министарство здравља формира радне групе задужене да прате имплементацију свих упутстава, а на данашњем састанку у проширеном саставу оцењено је да је ситуација стабилна и да до сада није било дијагностикованих са коронавирусом, рекла је директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

"Све здраствене установе организоване су тако да имају спремне изолационе собе", рекла је Јовановићева у емисији "Око".

Тиодоровић: Вирус не остаје дуго у телу, али напада имунолошки систем 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић из Ниша такође сматра да нема места паници, али има места опрезу, организацији као и одговорности оних који долазе из заражених подручја.

"Симптоми коронавируса су слични у почетку оних код грипа, али он има тенденцију да се везује за рецепторе у доњим деловима дисајних путева па зато често долази до упале плућа, због чега може да дође до тешкоћа па и застоја у дисању", објашњава Тиодоровић. 

Овај вирус је из групе РНК вируса, не остаје дуго у телу, али напада имунолошки систем који може бурно да реагује, што онда доводи до компликација, објаснио је епидемиолог. 

"Прва препорука је да они који су имали намеру да путују у подручја где су регистровани случајеви оболелих одложе своје путовање, а да се појача контрола оних који долазе са пута па и из транзита", каже Тиодоровић.

Миланов: Не постоји апсолутна заштита 

Према речима директорке Института "Батут", здравствени систем се и иначе сваке године припрема за сезону грипа, а код овог грипа су само израженије те мере.

"У потпуности смо спремни. Окупили смо све епидемиологе и њихови контакти су доступни свима на улазу у земљу. Радимо у сарадњи са СЗО, а њихови представници су оценили да су наше службе спремне", рекла је Јовановићева.

Миланов каже да је контрола на свим прелазима присутна, али да не постоји апсолутна заштита иако се улажу додатни напори и у потпуности спроводе контроле.

"Уз контролу на аеродромима и на друмским прелазима је промптно уведена контрола. На Батровцима је доступна 24-часовна контрола уз присуство наших инспектора који имају подршку граничне полиције јер она има увид одакле путници долазе", истакао је Миланов.

Директорка Института "Батут" грађанима препоручује да се пре свега примењују основне мере од прања руку по доласку кући, пре конзумирања хране и да избегавају боравак у затвореним просторима где борави велики број људи. 

"Нама иде у прилог долазак лепог времена и уз редовно проветравање, личну заштиту и културу понашања у односу на друге можемо да спречимо нежељено", рекла је Јовановићева.

Када је реч о маскама њих има довољно, а чини се све да се обезбеде довољне количине уз то, како каже директорка Института "Батут" искоришћене маске не треба поново употребљавати већ их одложити у затворену канту за ђубре.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво