Лончар: Због коронавируса у Србији апсолутно нема места за панику

Због развоја ситуације са Ковидом-19, Србија је појачала надзор путника на граничним прелазима. Јуче је одржан хитан састанак радне групе Министарства здравља за контролу вируса. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да апсолутно нема места за панику која почиње да се шири и истиче да је ситуација у Србији далеко од алармантне.

Министар здравља Златибор Лончар објашњава да у овом моменту, по најновијим подацима, у Америци има 26 милиона оболелих од сезонског грипа, а од тога 14.000 умрлих, док се заражени новим коронавирусом у 98 одсто случајева излече без икаквих последица.

"Проблем имају само старији мушкарци који имају још нека додатна обољења. Везано за младе, људе средњих година и децу, прође и да не знају да су имали коронавирус", истиче Лончар.

Наглашава да то не значи да ће се надлежни опустити.

"Све мере које предузимамо, радимо да бисмо се спремили да одрадимо оно што струка налаже. Из тог разлога су наши свакодневни састанци и консултације са струком, Светском здравственом организацијом и људима који имају искуства", каже Лончар.

Упозорава да не може држава уместо грађана да пере руке или избегава одлазак у затворене просторе где има много људи.

"Ми се бацамо на глобалну политику, на теорије завере, али нећемо да кренемо од себе, да кажемо шта ми треба конкретно да урадимо у освом случају. Држава ради свој део посла, али молим грађане да одраде оно што је због њих, због себе и своје деце", истиче Лончар.

"Будите одговорни, испоштујте мере које препоручујемо"

Министар Златибор Лончар објашњава да су контролисани људи који долазе из Кине, што је проширено и на грађане који се враћају из Италије.

"Постоје различити алгоритми које морате да испоштујете. Тачно знате, када се те ствари укрсте, ко је интересантан, а ко не. Немојте да очекујемо да ће неко некога да јури да га прегледа. Ствар је да видимо шта ми можемо да урадимо", каже Лончар.

Апелује да грађани без преке потребе не иду у подручја где има грипа.

"Ако сте већ били, бар будите толико одговорни, па испоштујте мере које препоручујемо. Јавите се најближем Заводу за јавно здравље, реците да сте били и ако имате симптоме. Избегавајте контакт са људима. Немојте ићи са гомилом људи, а не знате да ли сте добили вирус или не. Можда вама не буде ништа, али можда код неке старије особе дође до последица", објашњава Лончар.

Апелује и да медији не шире дезинформације и лажне вести.

"Не може нико да гарантује да вирус неће доћи у Србију или да ће доћи данас, сутра, прекосутра... Али, све остало зависи од нас. Апсолутно смо спремни, али доста тога зависи од реакције", каже министар Златибор Лончар.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Значи, да не бринемо?

Ако је све то један благи грип... чему онда толики карантини и брига у свету?

(уторак, 25. феб 2020, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

zašto se raspust nije produzio

Ministar kaze da ne moze drzava da radi umesto građana,da pere ruke, ne ide u gužvu... , a onda pošalju decu u školu gde u učionici na malom prostoru ima 30-32 dece po sedam časova,pa onda punim autobusom do kuće. Kažu da se najviše obolelih očekuje u naredne dve nedelje ,pa će donda doći do nekog smanjenja ...,zar nisu mogli da odlože polazak i smanje mogućnost oboljevanja. Ništa nije važnije od zdravlja

(уторак, 25. феб 2020, 11:36) - Marko [нерегистровани]

Dobar dan

Kaze nemoj te ici sa gomilom ljudi a vrata od autobusa se jedva zatvaraju koliko su puni....

(уторак, 25. феб 2020, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

OK

"Problem imaju SAMO stariji muškarci koji imaju još neka obolenja...."
Što imlicira, nijedna žena srednjih godina ni dete nije umrlo od posledica ovog virusa.
Što implicira, da žene mogu slobodno da idu u šoping molove bez starijih supruga.
Što implicira, da se nastava ne prekida, sem ako je ne pohadjaju stariji muškarci koji imaju još neka obolenja...
Što implicira... ?

(уторак, 25. феб 2020, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Svi na selo

Pa malo u prirodu...ko nekada....U svakom "zlu"nesto dobro

(уторак, 25. феб 2020, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

Стан на дан?

Ко контролише изадавње станова на дан? Кроз један стан прође од 100 до 150 људи месечно, код нас у улазу су били кинези после њих италијани. Дајте неке препоруке људима који издају станове, то је велики ризик.