Преминуо Зоран Модли

Радијски водитељ Зоран Модли умро је у 71. години у Београду после краће и тешке болести. Био је дугогодишњи водитељ и аутор бројних емисија на три програма "Радио Београда". Први је водио емисију из авиона, док пилотира. Аутор је "Пилотске књиге".

Зоран Модли је био један од најпознатијих српских радио-новинара и диск-џокеја.

Рођен је 1948. године у Земуну, где је ишао у гимназију. Завршио је Вишу ваздухопловну пилотску школу, био је пилот и пилотски инструктор.

Почео је каријеру диск-џокеја почетком седамдесетих година 20. века у београдским дискотекама.

Издао је плочу "Зоран Модли и летећа дискотека" и био је уредник једне рубрике у музичком магазину Џубокс.

Модли је са Бором Ђорђевићем почетком 1975. године основао групу "Хајдук Станко и јатаци", у којој је био певач, али су имали само два сингла, "На путу за Стамбол" и "Анђелија, чувај се Турака".

Био је веома популаран радио-водитељ током осамдесетих када је имао емисију "Вентилатор 202", у којој је кроз тада чувену "Демо топ 10 листу" на "Двестадвојци" скоро целу деценију активно промовисао младе домаће рок групе.

"Вентилатор 202" био је уједно и прва радијска емисија посвећена рачунарима и првим комјутерским програмима.

Модли је преко радија пуштао нешто што је личило на шуштање и крчање. То су, заправо, били нови компјутерски програми које су код својих кућа снимали на касете они слушаоци који су тада имали ране моделе првих рачунара у Србији ("Спектрум", "Комодор 64", "Галаксија").

Оставио је неизбрисив траг својим чувеним шпицама и џингловима који су у то време били заштитни знак "Двестадвојке".

Емисију "Модулације" Модли почиње на Радио Пингвину у мају 1993. године. Емитује "Модул топ-тен" врх листу МОД датотека, рудиментарне рачунарски створене музике.

Ова емисија се 1995. године сели на Радио Београд 202, а 1996. године добија награду "Дискоболос" за најбољу радио и ТВ емисију о рачунарима.

Убрзо се опет враћа на Радио Пингвин уз нови назив "Модулације – The Next Generation", а потом прелази на "МИП радио", где остаје до 1999. године, када се емисија гаси.

Од 2000. покреће емисију "ЗАИР" (Закон акције и реакције) која је годину дана емитована на Радио Београду 202, а потом на београдској Радио Лагуни и на више независних радио-станица у Србији и региону.

Од 2002. године прави технолошки искорак јер се емисија спрема унапред у кућним условима и на рачунару, а прослеђује се мрежи локалних радио-станица путем интернета, а може се преузети са Модлијевог сајта. 

Модли се трудио да буде иновативан и први је водио емисију из авиона, док пилотира.

После више од 20 година проведених у "Јату", где је управљао "боингом 727", наставио је пилотску каријеру као капетан у приватној авио-компанији "Принц авијејшн", све до 15. јула 2010. године, када је доживео удес на аеродрому Брач склизнувши са писте млазним пословним авионом. Авион је изгорео, али су посада и путници изашли неповређени.

После тог удеса, Модли је напустио каријеру пилота. До детаља је описао свој последњи лет у првом поглављу "Пилотске књиге".

Модли је писао и књиге намењене популаризацији пилотског позива. Објавио је седам књига о пилотској професији, летењу и авионима.

Информација о времену и месту сахране Зорана Модлија биће накнадно објављена.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 02:04) - drugar123 [нерегистровани]

aeroklub i ritam srca

Jako tuzna vest, saucesce porodici.

Pocivaj u miru i

Siroko ti plavo nebo, druze.

(понедељак, 24. феб 2020, 22:48) - Dejan [нерегистровани]

Tužan i ispunjen

Pomislio sam pre nekoliko godina slušajući njegovu emisiju na radiju kako je jedan od retkih koga je prijatno slušati. Jedan od retkih koji je imao i znao šta da kaže. Ostaješ i dalje među nama.

(понедељак, 24. феб 2020, 16:25) - Dušan Žeravica [нерегистровани]

Slava mu

Hvala mu za sve što je podario i ostavio za dalje generacije. Legenda jugoslovenskog radija. Neka počiva u miru i neka mu je Večna Slava. Iskreno saučešće familiji.

(недеља, 23. феб 2020, 21:10) - Predrag Ž [нерегистровани]

Modli

Hvala Modli za sve tvoje emisije koje sam uvek rado slušao.
Odzvanja mi u glavi jedan deo tvoje uvodne špice...

(недеља, 23. феб 2020, 20:27) - Slobodan , Niš [нерегистровани]

Nek ti je večna slava i hvala!

Hvala ti za sve što sam slušajući tvoje emiisije od tebe naučio, Zorane.

(недеља, 23. феб 2020, 20:24) - Slobodan , Niš [нерегистровани]

Nek mu je večna slava i hvala!

Bio sam redovni slušalac njegovih emisija. Njegove emisije su meni bile veliki izvor saznanja iz oblasti novih tehnologija, muzike, aviatike, sociologije, novinarstva i mnogo toga drugog. Iza njega će ostati ogromna praznina. Hvala ti Zorane.

(недеља, 23. феб 2020, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Velika legenda

Definitivno jedan od najboljih glasova i voditelja na radiju ne samo na nasim prostorima.,vec i na Balkanu Pocivaj u miru,legendo.

(недеља, 23. феб 2020, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Hvala gosp. Modliju

Ljubav prema letenju mi je ojacala knjiga Krilata katedra u ranim osamdesetim. Bio je veliki pedagog koji je znao preneti svoje znanje i draz prema pilotskom pozivu. Neka mu je vecna slava.

(недеља, 23. феб 2020, 19:21) - Alex [нерегистровани]

Zoran Modli

Odrastao sam uz tvoje knjige o avijaciji i tvoj tako prepoznatljiv glas pun entuzijazma i pozitive na radiju sireci neke tada nove tehnologije svima nama.Dragi moj Zoki,bila mi je cast.Tvoj Zemunac

(недеља, 23. феб 2020, 18:44) - Zoran [нерегистровани]

Recenzija

Zoki pa dogovorili smo se recenziju a ne za epitaf, nema smisla. Sefe moj pali 707 nema vise sletanja, znas ti dobro da on moze da leti beskonacno. Postao si velik, bio si velik i ostao najveci. Slava i hvala ti za sve.