Влада најављује субвенције за електрична возила, а шта је са бициклима

Најављено је да ће Влада Србије до краја фебруара обезбедити услове за субвенционисану куповину електричких и хибридних путничких возила. Стручњаци кажу да би и ослобађање од ПДВ-а било велики корак. Из Новог Сада иницијатива да се субвенционише и куповина елекричних скутера и бицикала.

Скоро све европске земље имају субвенције за хибридна и електрична возила. У богатијим земљама Скандинавије то је чак и половина цене возила, у нашем суседству, у Хрватској, тај фонд годишње износи 10 милиона евра, и то 6.000 евра по електричном и 4.000 по хибридном возилу, али да би се субвенција добила, постоји конкурс.

Код нас, средства постоје, али остаје питање како ће се распоредити.

Неки стручњаци кажу да нам нису потребни електрични аутомобили без инфраструктуре, тачније, пуњача, а неки да треба развијати градски превоз који ће заменити индивудалне вожње.

"Ја сам за системско решење да се направи једна дубинско техничко-технлошка анализа и да се основу реалних могућности свих становника ове земље донесу применљиви прописи који ће направити подробнију слику саобраћајно-транспортног система", каже Славен Тица са Саобраћајног факулета у Београду.

Међутим, купци стрпљиво чекају. Прву бенефицију су добили тиме што не плаћају порез на употребу возила уколико су она хибридна или електрична. То је годишња уштеда од 250 до 2.500 евра коју је држава већ обезбедила.

Рециклажа би многима одговарала 

Стручњаци, међутим, кажу да субвенције треба дати и онима који би возила стара 17 или 18 година заменили новијим.

За сада ту привилегију имају само таксисти са донацијом од 8.000 евра без обзира на то која возила купују. Рециклажа и метода "старо за ново" за већину би биле спас, али и брза забрана увоза аутомобила који су већ еколошки отпад у Европи.

"Треба подићи критеријуме да се не возе више мотори 'евро 3', а са електричним шта буде. Мали смо ми да бисмо се тркали у тој области. Макар да не дозволимо евро 3, 4 и 5 – то би било довољно", каже Милош Васић са Машинског факултета у Београду.

Интересантна је и иницијатива бициклиста из Новог Сада који траже да и њима држава да субвенцију за куповину електричних скутера или бицкала. Они кажу да би тиме добили много јер један добар бицикл кошта и до 2.000 евра, а уопште не загађује животну средину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи