Родитељи не знају како да изађу на крај с децом, у чему греше

Породично саветовање све је популарније, па се читаве породице све чешће налазе пред стручњацима у нади да ће пронаћи решење за одређене проблеме, најчешће у понашању детета, или у сукобу с децом. Педагог Весна Лаковић рекла је за РТС да је битно да родитељи упознају своје дете и да граде заједнички однос с њим. Сукобе често посматрамо као нешто што је нужно лоше, а у ствари сукоби су врло често прилика да међусобно растемо и развијамо се, истакла је Лаковићева.

Сви се рађамо са способношћу да у одрастању и развоју преживимо сукобе. Многи одрасли су, из неког разлога, заборавили на ту способност или су прихватили тумачење да је то "детињасто".

Због тога су престали да се сукобљавају и покушавају да им дете "расте без тога", а да ли је то добро?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, педагог Весна Лаковић је рекла да им се родитељи све чешће обраћају зато што не знају како да реше конфликте са својом децом.

"Имам утисак да се у данашње време конфликт посматра као нешто што је лоше и родитељи не желе да прибегавају физичком кажњавању, а с друге стране не знају да преузму вођство у решавању конфликта", истиче Лаковићева.

Наводећи о којим конфликтима је најчешће реч, Лаковићева каже да су негде у питању мање несугласице, а негде је у питању темперамент детета с којим некада родитељ не зна како да изађе на крај.

Сукоби у школама, конфликти међу браћом и сестрама 

Некада су, каже Лаковићева, сукоби у школи, конфликти међу браћом и сестрама, а родитељи не знају да ли треба да интервенишу.

"Одрасли често не знају да ли треба да интервенишу у сукобу међу децом", указује Лаковићева.

Она је у том случају, како каже, као медијатор између родитеља и детета, јер је важно да одрасли освесте себе да раде на личном развоју. 

"Треба да радимо на томе како се односимо према конфликтима, како посматрамо сукобе јер их често посматрамо као нешто што је нужно лоше, а у ствари сукоби су врло често прилика да међусобно растемо и развијамо се у том неком односу", рекла је Лаковићева.

Говорећи о томе када су деца најбунтовнија, Лаковићева каже да нема неког посебног узрасног правила – дефинитивно јесте тинејџерски период најактивнији – да се негде одвајају од родитеља па им родитељско мишљење није важно као мишљење групе у којој се налазе.

Сматра да деца, нарочито у млађем узрасту, желе да сарађују са одраслима, а само некада сарађују са нечим што можда у породичном контексту није видиљиво на прву лопту.

Различити разлози несугласица 

Разлози несугласица су различити у породичном окружењу: врло често у пубертетском периоду јесу угрожавање самосталности, потреба за слободом, за шта постоје бројни разлози, а сукоби врло често долазе због дечје незаинтересованости за школски успех, док је родитељима то важно.

Лаковићева каже да деца расту у времену које је за нас можда чудно, другачије или га сматрамо горим од времена у ком смо ми расли.

"Али мислим да то није толико битно колико да родитељи упознају своје дете и да остваре блискост са дететом. Данашње време је због таблета, телефона, интернета мало другачије од онога на шта смо навикли, али треба да будемо свесни тога да смо ми расли у неком другом времену", каже педагог.

Последице по ментално здравље детета могу бити касније у неким другим вршњачким односима, може се јавити и депресија, па и отуђеност, сматра она.

Говорећи о ризичном периоду, каже да је то можда предшколски период, тада су осетљиви и деца и родитељи.

Говорећи о конфликту шестогодишњег детета и родитеља, каже да постоје велика очекивања од деце, родитељи понекад очекују да дете зна да чита, и уколико деца не испуне жеље родитеља, могући су сукоби.

Весна Лаковић ће у марту окупити међународне и домаће експерте и организовати панел-дискусију, дводневну обуку и радионице из области решавања конфликата. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

Изговор

Колико, и како се проводи време са дететом, децом, где? Некада се питање поставља на погрешном месту.
Неке породице су и поред угрожености бескућништва опредељење решавању ситуације укључујући и децу, неке и поред проблема на ивици егзистенције имају поверења у институције, најтеже је кад нема никаквог поверења и кад је свако решење непотпуно, кад новчани проблеми постану главна преокупација.
Не ради се о дирнутости, већ о неким окрепљујућим примерима, то је оно што друштву даје здравље и полет - ко не верује, нека оде у неку социјалну установу и види једноставну љубав у најмањим свакодневним ситницама, некада помоћ делује као помоћ.

(недеља, 23. феб 2020, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Zašto roditelji ne mogu da izađu na kraj sa neposlušnom decom

Zato što je celo društvo zakazalo. Normalnoj osobi i detetu kažeš nešto jednom i ono će poslušati manje poslušnom dva tri puta e sve posle toga znači da je atoritet poljuljan i da je očigleno jedini način da te neko posluša uz sankcije. E pošto se danas sa ovim nakaradnim zakonima to smatra kao neka tortura nad decom i da se deca obrazuju samo u pogledu njihovih prava a ne i obaveza i načina primernog ponašanja odna je situacija takva da roditelji pokušavaju da decu obrazuju na lep način ali deca ko deca izazivju granice do kojih mogu da idu u svom neadekvatnom ponašanju znajući da neće biti kažnjena, neće biti ugrožene njihove povlastice, onda je to normalno da roditelji ne mogu da obuzdaju neprimerna ponašanja dece. Isto je kao kada nebi postojali krivični zakoni, zatvori, sudstvo, policija...šta mislite koliko bi bilo onda pljački, ubistava, kriminala? To je isto kao kada bi lopov znao da neće biti sankcionisan za krađu. Eto vam u kratkim crtama objašnjenje a vi i dalje filozofirajte. Svet funkcioniše na lepoj reči kada su u pitanju kulturne i razumne osobe koje znaju da poslušaju dobar savet i dobru reč, ali za sve ostale postoje sankcije i represija. Isto mora da postoji i kada je u pitanju uzgoj dece.

(недеља, 23. феб 2020, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Preterivanje

Svoje dete kazni oduzimanjem mobitela,kompjutera ili zabrane gledanja TV pa ces da vidis kako sa slusa.. kakvi strucnjaci. Za strucnjake su samo ekstremni slucajevi.

(недеља, 23. феб 2020, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

Gubitak autoriteta

deca od rodjenja gledaju kako se drugi svadjaju,nema nicijeg autoriteta da resava pravedno ,pa jos uz filmove i internet,naravno da nece da slusaju roditelje. Kriv je sistem vrednovanja ne samo kod nas u srbiji vec u celome svetu.

(недеља, 23. феб 2020, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Nasledno

Dete ne nasledjuje samo gene, krv, svojih roditelja, vec i navike i znanje i neznanje. Vecina zna da cigarete, alkohol, narkotika i sl. su stetni, truju organizam . vecina nezna da to pocinje mnogo ranije od prve cigarete, od prve case alkohola. Mnogi roditelji prestanu da puse kad dobiju dete, kasno, dobili su dovoljno otrova koji ce uticati na razvoj deteta, fizicki i mentalno.
Potrebno je vise diskusije na ovu temu. Potrebno je vise znanja, mnogo vise ! Vrednosti u zivotu, mentalitet i kultura ?

(недеља, 23. феб 2020, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

EU vrednosti

Pa šta očekujete, prihvatanjem svega što dolazi sa zapada i etiketirajući ga kao "vrednost", zapravo ste prihvatili razaranje porodice i porodičnih vrednosti. Onih tradicionalnih. A jeste li ikada stavili prst na čelo i uporedili to što nazivate vrednošću sa onim što ste time zamenili? Šta će vam reći vaš zdrav razum?
I ne čudite se više, pa sada se nasiljem nad decom smatra i ako mu zabranite da se susreće sa dilerom droge. Ili da krene u izlazak u 1 po ponoći. Zvuči karikirano. ali zapravo je tako.
I još nešto, ne vidim da iko pominje medije. Pogledajte samo od koga su tabloidna štampa i razni realiti programi napravili društvenu elitu. Ali ni ti nisu samo oni krivi. Oni jednostavno ne bi postojali da nisu gledani i čitani.

(недеља, 23. феб 2020, 09:49) - Kosmet [нерегистровани]

,,Batina je iz raja izasla,,

I mi smo nikada bili deca a ne ,,marsovci,,.Isto smo odrastali kao I ova deca,ali se tada znao neki red..Bilo je discipline I u kuci I u skoli..,postovali se i uvazavali stariji,a sada im se podsmevaju,kada ih vide stare I nemocne,kako se jedva krecu.
A o ustupanju sedista u autobusu ili dr.prevoznim sredstvima da I ne pricam.Nevaspitanje najgore vrste.
Mi smo odrastali uz parolu ,,batina je iz raja izasla,,.Neretko su je roditelji i primenjivali/ne preterano/da bi nam dali do znanja gde je crvena linija.
Sada toga nema.Ako primenite silu,dete moze pozvati policiju,ukljucice se Centar za socijalni rad i oduzeti vam decu.
Znaci,zakoni koje nam je nametnula EU su krivi kao I TV kanali koji prikazuju razne vulgarnosti,primitivizam I popularizuju,prostituciju I kriminalne vrednosti.
Mazda je ovakav nacin vaspitanja zastareo ali je vrlo efikasan,

(недеља, 23. феб 2020, 09:10) - anonymous [нерегистровани]

Криза родитељства!!!

Друштво се умешало у родитељство и натерало већи број родитеља да "абдицира", остављајући децу саму себи.
Деца немају више ауторитете и узоре које би опонашали и градили личне критеријуме по узору из породице.

Мајке су заузете на послу а васпитачи имају своје радно време
Тако да друштво нема те капацитете да успостви 24 сатни надзор и да васпитава децу.

Тако деца постају напуштена и сналазе се како најбоље умеју.  

(недеља, 23. феб 2020, 09:09) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Roditelji

ne znaju kako da izadju na kraj sa sobom. Puse u kuci, koriste alkohol i onda se cude sto gotovo svi srednjoskolci puse. Naravno, za sve je kriv osiromaseni uranijum. I sam znam koliko je tesko bilo u tom periodu zivota odupreti se pritisku vrsnjaka i ne zapaliti cigaretu. Deca od roditelja uce ne samo sto im ovi kazu nego uce pre svega kopirajuci roditeljsko ponasanje. Ako su roditelji nemarni, ne odrzavaju higijenu, ako su svadljivi, nasilni... takva ce biti i deca.

(недеља, 23. феб 2020, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je tek početak

Kraja što dolazi...........