Пашалић: Не смемо толерисати покличе против миграната

Не смеју се толерисати дискриминаторски покличи појединаца који подстичу расну, националну и верску мржњу, саопштио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Од почетка мигрантске кризе, Србија је показала спремност да сваком грађанину који се нађе на њеној територији обезбеди услове достојне човека и пуну заштиту његових права, поручио је Зоран Пашалић, реагујући на дискриминаторне изјаве упућене мигрантима у Србији, наводи се у саопштењу.

"Чињеница је да је кроз нашу земљу до сада прошло више од милион људи и деце и упркос толиком броју миграната потребна помоћ никоме није ускраћена", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана подсећа да је "у погледу спољних миграција, Србија традиционално емиграционо подручје, па и данас када је реч о њеним држављанима важи за подручје претежне емиграције".

"Управо због догађаја са којима се Србија суочавала у последњој деценији 20. века, посебно имајући у виду чињеницу да је преко пола милиона избеглица уточиште тада пронашло управо у Србији, не смемо толерисати дискриминаторске покличе појединаца који подстичу расну, националну и верску мржњу", поручио је Пашалић.

Како је додао, неко ко је преживео толико страдања, као што је случај са нашим грађанима, мора пронаћи разумевања за оне који се нађу у сличној ситуацији.

У Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним центрима и центрима за азил, велики број деце похађа предшколске и школске установе, а свим мигранитима је обезбеђена и здравствена заштита, наглашава Пашалић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 23:34) - anonymous [нерегистровани]

Dupli arsini, sramota!

Ili sam ja nesto propustio, ili se ovde baca prasina u oci...
Koliko znam, Pakistan nije u ratu, nema izbeglica otud, vec samo mladici u najvecoj snazi koji su napunili Beograd, bez dokumenata a puni para...
Ako cemo da budemo dosledni - budimo: bugarin bez pasosa u Srbiji iz momenta bude vracen u zemlju iz koje potice, plus zabrane, plus kazne.
Zbog cega bi pakistanac bio privilegovan u odnosu na njega?
Pa stvarnih izbeglica nema ni 10% od ukupnog broja stranaca-migranata!