Гаврило Миле Принцип ексклузивно за РТС: Мој предак је био велики херој

Гаврило Миле Принцип, потомак Гаврила Принципа, стигао је на Сајам завичаја који се одржава сутра у Новом Саду. Истиче да ће посетиоци имати прилику да виде филџан са српском тробојком који је Гаврило 1910. године поклонио својој мајци, али и мноштво других предмета из Принципове родне куће у Обљају код Босанског Грахова. Покушава, како је рекао, да врати Гаврила Принципа тамо где му је место, а то је међу сто знаменитих Срба одакле је избачен.

Гаврило Миле Принцип каже да Гаврило Принцип није имао директне потомке, као и да он није најближи потомак али му је, како каже, најближи по идеји и схватањима.

"Нисам најближи коленом Гаврилу, али сам некако најближи њему по његовим схватањима, по идеји коју је он остварио јуначки и кристално чисто што су многи и дан данас негирају – међутим Гаврило је био велики херој", каже Гаврило Миле Принцип.

Објашњава и како је род Гаврилу Принципу. "Пепо, Гаврилов отац, имао је три брата и једног брата од стрица, значи тај чукунђед Никола то је мени директан предак, значи стричевићи", додаје Гаврило Миле Принцип.

Указао је да покушава да врати Гаврила тамо где он заслужује, а то је међу сто знаменитих Срба одакле је избачен.

У Обљају, селу у Босанском Грахову, налази се музеј који је посвећен Гаврилу Принципу, кућа у којој је рођен, а Гаврило Миле Принцип каже да је та кућа први пут отворена 1964. године.

"У ратним дешавањима у БиХ та регуларна хрватска војска је запалила ту кућу и сад је било то обнављање, и то није урађено како треба. Сада смо добили зелено светло из Србије, од председника Вучића који је био тамо и договор је да се то направи како треба, јер Гаврило заиста заслужује да има праву кућу. Већ се ради на том пројекту и то би требало ускоро да се реализује", наводи Гаврило Миле Прицип.

Указао је да он тренутно чува ту кућу, прикупља експонате, али припрема и монографију.

"То треба да буде права монографија, а не овако неке диктатске лажне које су писали. У ствари, сва историја око Гаврила је направљена некако митомански, да нема везе са оном суштином, са истином, са правим Гаврилом какав је он био... Хоћу да то направим да то буде Гаврило Принцип српски јунак онакав треба да буде", истиче Гаврило Миле Принцип.

Истиче да данас само у Земуну постоји основна школа која носи име Гаврила Принципа, да је нема чак ни у родном Грахову.

"Више нигде другде на простору бивше Југславије не постоји та основна школа. Ја разумем они који пишу против Гаврила, посебно овом данас терминологијом како се они баве, да пишу о Гаврилу као терористи – он је то био одмах 1914. чим је пуцао на Фердинанда, што су они назвали атентатом, то уопште није био атентат, Гаврило није убио свог престолонаследника него је убио тиранина који је окупирао БиХ", наглашава Гаврило Миле Принцип.

Каже и да по друштвеним мрежама чита како људи кажу "да није било рошавог Гаврила, болешљивог, било би Срба милион више". "Е сад ти вероватно не читајући ништа, него слушајући кафанске приче не знају да су министар вањских послова Аустроугарске и Оскар фон Поћорек месец и по дана пре Гавриловог пуцања потписали пакт о нападу на Србију. Значи да би Први светски рат почео и да није било Гаврила", рекао је Гаврило Миле Принцип.

Истакао је да ће посетиоци Сајма завичаја у Новом Саду имати прилику да виде неке ствари из родне куће Гаврила Принципа.

Указао је да су 1942. године изгореле све дрвене ствари које су биле у Гавриловој кући тада, његове ствари и ствари његових родитеља.

"Све што је остало је једна шиваћа машина, икона Светог Ђурђа наше крсне славе, орден са Солунског фронта Гавриловог оца Пепе и један филџан са српском тробојком који је Гаврило 1910. поклонио својој мајци", додаје Гаврило Миле Принцип.

Истакао је да је са страхом донео тај филџан како се не би поломио и да је у сва три рата била паљена кућа, а да је филџан све то преживео.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 19:42) - Suprotno mišljenje: [нерегистровани]

Ugled Srbije je uništio...

Milošević,a ne Princip,inače ne bi Beč bio drugi najbrojniji srpski grad!

(петак, 21. феб 2020, 17:43) - Zivko [нерегистровани]

Narod u Srbiji

Ljudi su cudo. Srpski ljudi. Koliko Srba je poginulo u Prvom Svetskom ratu ?

(петак, 21. феб 2020, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Морал и неморал

@Nije do potomka da sudi!

Нико није погинуо осим Фердинанда због Принципа. Рат је био неизбежан и без Принципа.

(петак, 21. феб 2020, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Gavrilo Princip

Nemacka je pocela oba svetska rata, a
Gavrilo Princip je bio samo omladinac koji je ,razumljivo, bio protiv okupacije svoje domovine.
Ovo su opste poznate stvari.

(петак, 21. феб 2020, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Фикус је паметнији

Све си лепо објаснио.
И зато је Српски народ, на челу са Гаврилом Принципом научио Немце памети за сав времена! Зар не?
Па ко би други "исправљао криве Дрине" - ако не би Србин!

(петак, 21. феб 2020, 16:26) - Tek toliko... [нерегистровани]

Nijedan zatvorenik nije...

strašnije mučen,kažu oni koji su imali uvid u protokol!

(петак, 21. феб 2020, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

jak heroj

zbog tog svog herojstva Srbija je izgubila trecinu svog stanovnistva

(петак, 21. феб 2020, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Pomodni anarhista

Vodičkinja pri razgledanu Beča kaže da je ubistvo Ferdinanda organizovano u Austriji. Nisu želeli da na čelo države dodje čovek koji je bio psihijatrijski bolesnik. Ceo je bio tetoviran i ubio je nekoliko stotina HILJADA životinja. Princip je prosto bio jedan dobar, izmanipulisani dečak koji nije ništa dobro doneo svojoj voljenoj Srbiji.

(петак, 21. феб 2020, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Nije do potomka da sudi!

Da li je bio heroj ili nije,to mogu samo reci oni Srbi koji su ginuli zbog atentata,kao i oni sto su patili na razne nacine zbog istog,prelazili Albaniju i tsl...Ako je njima heroj,onda je stvarno heroj...

(петак, 21. феб 2020, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Фикус је паметнији

@Princip---

Ви кажете да рата не би било да није убијен Фердинанд? Онда слабо познајете историју... Све је почело "уједињењем" Немачке (која никада није уједињена, него су немачке државе окупиране од стране Пруске, која је свима наметнула милитаризацију и индустријализацију) под царом Вилхемом II и Бизмарком. А "први " рат је почео крајем 19. века између Немачке и Француске, када су Французи мислили да ће бити пуц-пуц, а доживели су први пут нову концепцију блиц-крига и тоталног рата и наметања супериорности немачке расе (ништа Хитлер није измислио што већ није било измишљено и примењено у пракси). Немци су тада побили све француске заробљенике, заузели су Париз, и у бесомучној пљачки изнели из Француске астрономских 5 милијарди ондашњих француских франака које су биле главни извор финансирања разбуктале немачке индустријализације (немачку привреду створиле су француске паре!). Тада је цео немачки народ прихватио тезу да они имају права на све што помисле, да је рат добра ствар и да њима припадају туђа добра. Милитаризација друштва је била ужасна. Сви су били у неком "строју" па су чак и породице ише у шетњу "у корак". А редовна вашарска забаве је градовима је било "традиционално спаљивање Москве" када су макете Москве палили по градским трговима. Све је било спремано за рат бар 25 година пре самог рата.