Да ли постоји друга шанса за жене старије од 45 године

Проблеми дискриминације највише су видљиви у запошљавању, истичу стручњаци. Од милион радно способних жена, старости преко 45 година, половина не ради, а око 300.000 жена није остварило право на пензију. Како унапредити равноправност у области рада и запошљавања и да ли постоји друга шанса за жене које имају више од 45 година, разговарало се данас у Чачку.

Од скоро 3.500 жена на евиденцији незапослених у Чачку њих 705 старије су од 45 година. За сто радно ангажованих жена тих година кроз рад пратилаца, персоналних асистената и геронтодомаћица из градске касе издваја се 47 милиона динара. Шансу имају и кроз усвојен акциони план запошљавања за ову годину.

Помоћник градоначелника Чачка Мирјана Ђоковић истиче да жене које се налазе у тој категорији припадају приоритетној групи када је у питању пласирање мера активне политике запошљавања.

''Тако да је повећан број бодова приликом бодовања када аплицирају за било коју меру активне политике запошљавања'', наводи Ђоковићева.

Жене дискриминисане, мушкарци се лакше запошљавају

У Србији су жене старије од 45 година вишеструко дискриминисане, по основу старости и пола, показују истраживања.

Тешко долазе до посла, за разлику од мушкараца који се у тим годинама најлакше запошљавају.

Да се оснаже, помаже им едукација у Чачку Нишу, Крагујевцу и Алексинцу.

Мима Перишић из београдског Удружења ''Жене на прекретници'' најављује да ће се у сваком од тих градова организоватисе две групе са по осам радионица, где ће жене чути и учити о дигиталном маркетингу, о предузетништву, о томе где могу наћи средства за започињање властитог посла, о запошљавању...

Скоро трећина притужби Поверенику везана за тржиште рада

Поверенику за заштиту равноправности 30 одсто притужби је везано за тржиште рада.

Жене најчешће пријављују неједнак третман, али често од пријаве и одустају.

Подршка друштвеним групама које не могу истом брзином да прате све захтеве тржишта рада, кажу, од изузетног је значаја.

"Ми који смо институције у систему заштите људских права треба да радимо на истинској заштити и стварању културе рада, где је рад вредност, али и културе поштовања свих људских права, па и права на рад и да грађанима пружимо адекватну заштиту", каже повереница Бранкица Јанковић.

Друга шанса за жене које имају више од 45 година у Србији реализује се у оквиру пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности", који финансира Европска унија.

Едукацију кроз пројекат који је подржала и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србу прошло је 26 Чачанки.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара