Ко туристима сме да прича о историји Србије

Професор историје једне београдске основне школе добио је пре осам година позив Прекршајног суда у Београду зато што је одржао час својим ђацима на Калемегдану. Прекршај је био у томе што није био лиценцирани водич. Данас је све више туриста у Београду, али уместо водича, са њима су такозвани пратиоци група. Иако то није дозвољено, инспектори су немоћни.

Туриста у Београду је све више, а о знаменитостима и историји причају им, уместо наших лиценцираних водича, пратиоци групе.

"Имамо примере колега који су снимали стране водиче, пре свега из окружења – Албаније, Хрватске, дакле тамо где имамо и политичка неслагања, који фалсификују део историје који се односи на период бивше Југославије и послератно време. Доводимо у заблуду те туристе који долазе, и не контролишемо проток информација", истиче директор Јуте Александар Сеничић. 

То нигде у свету није дозвољено, а казне које се наплаћују када водиче открије туристичка инспекција крећу се од неколико стотина до неколико хиљада евра, и печат у пасошу. Два значе забрану уласка у земљу.

У Турској су отишли корак даље, зна се да лиценцу нема онај ко не носи кецељу.

"Ми смо добили из Словеније допис њиховог министарства са свим информацијама – ко и како може да ради као туристички водич у Словенији. Нека то буде први корак, да ми упутимо према министарствима, туристичким агенцијама, привредним коморама такво обавештење и ставимо казнену клаузулу", наводи проф. др Снежана Штетић из Удружења туристичких водича Србије.

И држављани ЕУ могу да буду водичи

Закон о туризму прописао је да посао туристичког водича могу да обављају и наши и држављани Европске уније ако по нашем програму пред комисијом Министарства трговине, туризма и телекомуникација положе испит.

Прописана је и новчана казна од 150.000 до 350.000 динара, али инспектор није овлашћен да изриче казне на лицу места, већ подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

У Јути кажу да је време да се оснује туристичка полиција.

"То је посебан део у оквиру полиције који се са туристичком инспекцијом бави сузбијањем сивог и црног тржишта у туристичком пословању", каже Сеничић, док Снежана Штетић појашњава да туристичка инспекција, за разлику од полиције, не може да узима личне карте и пасоше.

У 2019. три милиона туриста у Србији 

Прошле године Србију је посетило три и по милиона туриста и остварено је више од десет милиона ноћења па нас је Европска туристичка комисија сврстала у пет врхунских земаља.

Најбројнији су били Кинези, Немци, Руси. Међутим, због епидемије коронавируса ове године, бројке ће свакако бити мало другачије.

"Сама чињеница да у јануару и фебруару имамо смањени број кинеских туриста, одразиће се на укупан реузлтат, а не знамо колико ће трајати та криза", навела је директорка ТОС-а Марија Лабовић.

Ако се инспекторима не дају већа овлашћења и не организују сталне контроле на местима која обилазе страни туристи, ситуација ће бити само лошија.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 01:06) - Olja [нерегистровани]

Strani vodici u Srbiji

Strasno je da stranci mogu da vode grupe po Srbiji..Kakav je to zakon koji juri nase vodice, a nemaju sankcije za strance.. 

(петак, 21. феб 2020, 15:47) - MM [нерегистровани]

Sa razvojem dolaznog turizma treba razviti i zakon

Poenta teksta je da ovaj zakon treba unaprediti. Zakon je napravljen tako da čak omogućava inspektoru da kazni i domaćeg nastavnika istorije, kao i domaćeg vodiča (ako nesto nepropisno radi), ali naš turistički inspektor, nažalost, ne može da kazni stranog vodiča koji ne poseduje licencu Republike Srbije. Dakle u zakonu PIŠE da strani vodič koji NEMA našu licencu NE SME da vodi sam grupu već mu je potreban lokalni vodič. Ali! U ISTOM tom zakonu NIJE data mogućnost našim inspektorima da kazne takvog stranog vodiča. Sa druge strane naši vodiči koji u inostranstvu naprave isti prekršaj PLATE na licu mesta jako visoku kaznu, plus dobiju zabranu ulaska u zemlju, a negde i zatvor. Sa treće strane isti zakon omogućava da se, na primer, kazni nastavnik istorije (koji za priču na Kelmegdanu sigurno ima dovoljno kompetenecije). Dakle, ovde se radi o tome da zakon treba popraviti. Jer kad se popravi i unapredi, onda će naša zemlja moći da lepo ZARADI i od kazni koje naplati stranim vodičima bez licence (koji ko zna sta pričaju turistima o našoj istoriji), kao i od poreza koji plaćaju domaći vodiči. I svima lepo. Ako nas već drugi cene i predstavljaju kao jednu od pet najboljih destinacija u Evropi, onda treba i sami sebe da cenimo i da se tako ponašamo. Sve inostrane, a i naše turističke agencije imaju dovoljno novca da plate lokalnog vodiča, pa onda neka to i urade. Ako naše agencije u inostranstvu imaju pare da plate tamošnjeg lokalca (jer bi ih u suprotnom kaznili) , onda i inostrane agencije treba da plate našeg lokalnog vodiča, a to neće nikad uraditi ako unapred znaju da ovde inspekcija njih i samo njih (strane vodiče) ne sme da kazni, ali sme da kazni i domaće vodiče i domaće nastavnike istorije. Dakle, samo malo proširiti kompetencije turistickih inspektora, povećati njihov broj, rasporediti ih na više mesta, povećati učestalost kontrola i sve će biti u redu...

(четвртак, 20. феб 2020, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Zakonom

Zakonom dozvoliti i cak obavezati nastavnike i profesore da odrze nekoliko casova u toku skolske godine u prirodnom okruzenju parkova i slicno.

(четвртак, 20. феб 2020, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Сада сам се сетио

Нас је наставник из 12. БГД гумназије водио у оближњи парк на Вождовцу да скупљамо биљке и препознајемо и њихов значај за природу и еко систем.
Јел и он требао да зове чувара парка да нам држи предавање, додуше то је било много давно, пре Шуварове реформе, друга држава други закони?

(четвртак, 20. феб 2020, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Nikad nisam procitao lepsi komentar. Odusevljen sam. Lep pozdrav iz Nemake.

(четвртак, 20. феб 2020, 08:21) - туризмолог [нерегистровани]

Закон се мора поштовати

Једно је шта би смо ми волели, а друго је шта предвиђа закон. Мени је, такође, чудно да наставник историје нема право да ученицима из београдске школе исприча неколико реченица о историји града у коме живе. Закон прописује нешто друго па је, вероватно, због тога дошло до неспоразума. Свакако да је наставник историје компентентан да прича о историји, сигурно и квалитетније од овлашћеног туристичког водича који је положио испит за туристичког водича. Можда би требало да се у том сегменту измени пропис и омогући наставницима историје да у свом месту могу, несметано, својим ђацима да одрже час ван учионице, на историјским местима тог места.

(четвртак, 20. феб 2020, 00:18) - Biljana [нерегистровани]

odgovor

Draga gospođo, nije baš sve tako kao što ste napisali. Znam da među vama ima nastavnika. profesora, istoričara umetnosti i da učite do kraja života kao u svakoj profesiji....Ali ima i ovih drugih koji su priučeni. Zabolelo me je da jedan profesor istorije bude kažnjen, jer je svojoj deci održao javni čas. Da li je trebalo da pozove licencirane stručnjake? Da se igramo? Vi bi izašli besplatno? O čemu pričamao? O znanju ili poslu? Šta je bitnije? Vaša plata ili mladi naraštaj? Budite iskreni prvo prema sebi, a onda i prema deci.. Pozdrav iz Beograda, ako je to formula!? Od rođene Beograđanke...

(среда, 19. феб 2020, 23:30) - Lena [нерегистровани]

Za nacionalne vodiče

Poštovana Biljana, licencirani turistički vodiči nisu priučeni na kursu. Mnogi od nas su istoričari, istoričari umetnosti, arheolozi, profesori stranih jezika, geografi itd. Što se tiče nacionalne istorije, ona nam je jedan od predmeta koji se polažu za licencu za turističkog vodiča. A proces učenja je doživotan, kao u svakom poslu.
- Što se tiče nastavnika istorije koji je kažnjen, slažem se, nepravedno je kažnjen. - A strani pratioci grupa ne mogu bolje da poznaju Srbiju i Beograd od nas, domaćih licenciranih vodiča. Ja sam jako tražen vodič na nekoliko jezika i zaista imam posla u Srbiji. A kada vodim grupu u inostranstvo, tamo gde nema lokalnog vodiča na srpskom, prevodim kada smo na nekom razgledanju grada. Bez obzira što sam na pojedinim destinacijama bila toliko puta, da sam prestala da brojim. Domaće agencije sa kojima sarađujem ne krše zakon kad vode naše putnike u inostranstvo.
Srdačan pozdrav iz Beograda

(среда, 19. феб 2020, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Srpski turizam ima dusu

Srpski turizam je znatno napredovao,zadnjih pet godina!Zahvaljujuci puno boljoj infrastrukturi, turistickoj ponudi ,smestajnim kapacitetima...Niklo je stotinjak modernih hotela,razvijaju se moderni i atraktivni Etno-kompleksi,Salasi u Vojvodini,obnavljaju Dvorci i Kraljevske palate,kao gljive nicu Prekrasne Vinarije, slicne i lepse od onih,kao sto su one u Toskani i Napa Veli u Kaliforniji...Putevi vina,Rimski putevi,Obnovljene Tvrdjave na prelepom Dunavu:- Kalimegdan,Petrovaradin,Smederevo,Ram,Bac,Golubac,Viminacijum...Obnovljene Banje,Istorijski spomenici,modernizovani i kompjuterizovani muzeji,atraktivni i veseli festivali hrane,berba grozdja,tradicija obicaji i hrana sa dusom na zanatski bakin nacin ..A tek suveniri iz jedinstvenih zanatskih,autohtonih i unikatnih radnji...Bogatstvo Nemanjickih Zaduzbina u predivnim prirodnim ambijentima/kao Manastir Studenica u Specijalnom Rezervatu prirode Golija/...Bogastvo Spomenika kulture ,ostalih nacionalnih koncesija,Jevreja ,Madjara u Subotici i muslimana u Novom Pazaru. Cetrnaest Rimskih gradova u Srbiji ,u kojoj je rodjeno 18 Rimskih Careva.Najpoznatiji Car Konstantin i carica Jelena , proglaseni svecima u SPC.Na desetke Spomenika kulture pod zastitom UNESKO!Miroslavljevo Jevandjelje iz 12 veka,Teslina ostavstinapod zastitom UNESKO kao i Slovacka Naiva sa svetskim sredistem za naivnu umetnost u Kovacici!Restaurirani Nacionalni Muzej u Beogradu sa 700 000 eksponata je uz bok Metropolitenu i Luvru...Skijaski centri na Zlatiboru Kopaoniku ,Divcibarama,Staroj planini,ne zaostaju za onima u svetu..Nase divljenje,tudjim skupim vrednostima u kojima je umrla dusa, prisnost ,empatija,spontanost i gde dominira potrosacki mentalitet "zlatnog teleta" ne mogu se porediti sa srpskim turizmom sa DUSOM!!! U Ohaju, 19/2/2020 23:13

(среда, 19. феб 2020, 22:21) - Ненад [нерегистровани]

Казна

Инспектор који је казнио професора историје због часа историје пред ђацима на Калемегдану, требало би да се извини целој нацији ако је частан човек. Свако може погрешити, али правдати своју грешку некаквим  прописима, који можда и даље важе, то је апсурдно и вредно презира.