Радници сматрају да им се крше права, зашто се не жале

Према истраживању којим је обухваћено пет хиљада радника, чак три петине сматра да им се радна права крше, али се 75 одсто њих устручава да се пожали. Научни сарадник у Институту за упоредно право у Београду Марио Рељановић каже за РТС да постоје две тенденције у друштву: да држава ограничава радна права законом, а са друге стране не реагује на кршење закона.

Марио Рељановић указуjе да највећи број радника зарађује мање од просечне плате – око 45.000 у односу на републички просек од око 57.000. динара

Према његовим речима, постоје две тенденције – да држава ограничава радна права законом, а са друге стране да не реагује на кршење закона.

"Положај радника је незавидан. Права радника се константно умањују изменама закона из области рада, а и она права која имају често се крше", додаје Рељановић.

Каже да велики број радника не прима плату или прима минималац и додаје да неки чак враћају део своје зараде послодавцу што је кривично дело, а не плаћа се ни прековремени рад.

Како наглашава, велики број људи ради у минимално загарантованим условима, а многи раде и испод њих.

"Старији и слабо плаћени радници одричу се својих права"

Рељановић наводи да су чак три од четири радника за истраживање Центра за развој индивидуализма рекла да имају осећај да се њихова права крше.

"Има много испитаника од преко 50 година који би радили у било каквим условима. Они који раде више послова не могу себи да приуште ризик и зато се одричу права којих не би смели да се одричу", каже Рељановић.

Страх је, истиче, код радника општеприсутан: "Радник се осећа изоловано, нема поверења ни у послодавце, ни државу, ни у Инспекцију рада, а нема ни новца да потражи правну заштиту – адвоката."

Када зарађујете минималац, треба да платите таксу за покретање поступка против послодавца, а радник се у том случају осећа веома усамљено, додаје Рељановић.

"Краткорочни резултати политике запошљавања"

Политика инвестирања и запошљавања диктира флескибилне облике рада који само краткорочно доприносе расту запошљавања, што се, како каже Рељановић, дешава и другим земљама.

"Из угла државе најбоље је да се што више људи запосли, док су за запослене бољи услови рада и бољи однос са послодавцем важнија питања од висине плате", тврди Рељановић.

Истиче да држава високим субвенцијама фаворизује стране инвеститоре у односу на домаће мале и средње предузетнике.

"Од 2000. до 2008. била је прича да ће мали предузетници подићи земљу. Подршка државе је изостала, а имате и прописе који гурају те послодавце у 'сиву зону'", каже Рељановић.

Намеру синдиката да се региструју као политичке партије види у жељи да ојачају свој положај.

"И радници се учлањују у партије, што на неки начин слаби саме синдикате", закључује Рељановић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 09:23) - sasa [нерегистровани]

tuga

kome se zaliti,svi su na strani poslodavca od inspekcije radova,sindikata, ministarstva pa nadalje ,sve sam to iskusio u firmi Monterra jer su mi svi rekli da smo mi radnici POTROSNA ROBA, niko od advokata nije hteo da preuzme slucaj sem jednog jer kazu ko se sudi bre sa drzavom i tako sam se nekoliko godina potucao po sudu i tek posle pet godina kad se promenila sudija dobio spor, ali dzaba sve ,sada to ne mogu da naplatim ,a meni izvrsitelji iliti uterivaci duga za struju,vodu,porez i ostalo ne izbijaju iz kuce.Pitam se da li sam ja bio normalan kad sam se zalio na mobing, a tek sada vidim da se sve svodi na mrtvo slovo na papiru.

(четвртак, 20. феб 2020, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Plate u Srbiji minimalac na racun a ostatak na ruke,neplaceni putni troskovi,neplaceni praznici,rad vikendom,nocu,prekovremeni...To drzava mora da resi ako musli da prihoduje i ona i radnici svi su zakinuti sem vlasnika firme.To djavolje kolo se mora prekinuti pid hitno jer niko nece ostati u Srbiji ako se ovako nastavi.

(четвртак, 20. феб 2020, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Plate u Srbiji minimalac na racun a ostatak na ruke,neplaceni putni troskovi,neplaceni praznici,rad vikendom,nocu,prekovremeni...To drzava mora da resi ako musli da prihoduje i ona i radnici svi su zakinuti sem vlasnika firme.To djavolje kolo se mora prekinuti pid hitno jer niko nece ostati u Srbiji ako se ivako nastavi.

(среда, 19. феб 2020, 23:12) - bine [нерегистровани]

CCCC

Niko ne pominje da je vecina radnika u privatnom sektoru prijavljenja na minimalac a prima i crni deo na ruke i tako poslodavac prikriva celokupnu zaradu i samim tim i porez drzavi da ne pominjem kolika ce penzija biti takvim radnicim ako je dozive.STRASNO

(среда, 19. феб 2020, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Kome

 pa da se zale?