Утврђени пропусти Центра у Алибунару, покреће се поступак кривичне одговорности и разрешења директора

Против директора Зорана Пребирачевића и стручних радника Центра за социјални рад из Алибунара биће поднете кривичне пријаве, због пропуста у раду у случају шесторо малолетне деце из Новог Козјака, која су без оца и мајке живела у трошној кући без основних услова за живот.

Поред поступака кривичне одговорности Скупштини општине Алибунар биће достављена иницијатива за разрешење директора Центра због пропуста у раду.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и заштиту послова саопштио је да је, на основу инспекцијског надзора и надзора над стручним радом, Комисија констатовала да ће директору бити наложено да утврди одговорност запослених – стручних радника и да ће бити инициран поступак пред Етичким одбором Коморе социјалне заштите ради утврђивања повреде кодекса професионалне етике стручних радника.

У саопштењу се наводи да је у заштити шесторо деце из Новог Козјака код Алибунара изостала потпуна и одговарајућа породичноправна реакција органа старатељства – Центра за социјални рад Алибунар.

Након сачињеног записника и извештаја, који је покрајинском секретару достављен данас, у саопштењу се наводи да, поред изостанка материјалне подршке, односно новчане помоћи, нису континуирано праћене потребе деце, те су занемарене законске дужности органа старатељства и уочени су пропусти у вођењу случаја у организовању заштите деце.

"Директор Центра за социјални рад за општину Алибунар није обезбедио законитост рада Центра у складу са чланом 3 Правилника о организацији, нормативима и стандардима рада центра за социјални рад, чиме је онемогућено остваривање права корисника утврђена чланом 41 Закона о социјалној заштити према којем "малолетно лице (дете)... јесте корисник... када му је услед породичних и других животних околности, угрожено здравље, безбедност и развој, односно ако је извесно да без подршке система социјалне заштите не може да достигне оптимални ниво развоја", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да директор Центра није поступао сагласно прописаној одговорности у управљању и организовању радног процеса, нити је предузимао мере у контроли поступања према запосленима – стручним радницима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво