Лупање вратима, претње, увреде – нема судије који то није искусио

Недавно је јавност била згрожена догађајима у Специјалном суду, када је оптужени припадник такозване Ваљевске групе, познат по томе што је крајем прошле године у судници себи порезао врат, направио нови инцидент. Којим законом суд штити свој углед, али и ефикасност?

Суд је у обавези да штити свој углед и углед свих учесника у поступку од увреда, претњи и сваког другог напада, прописује Закон о кривичном поступку.

Ако се неко недолично понаша или вређа суд, председник већа може да га опомене, казни новчано до 150.000 динара или удаљи из суднице.

"Људи су под различитим психичким набојима и некада мора се имати разумевања за неке реакције које не прелазе границу прстојности и које не вређају углед и достојанство суда и других учесника у судском поступку", каже Омер Хаџиомеровић, судија Апелационог суда.

О сигурности свих који се налазе у згради, о реду и миру брине се правосудна стража, али они нису у судницама.

"Једна је ствар кад је неко вербално агресиван, а понекада постоје ситуације у којима се парничне странке тако понашају да заиста прети да ће и физички да се разрачунавају са супротном страном или са судијом и записничаром у судници. И тада ми често говоримо да би било добро да у нашим судницама постоји чувар у свакој од судница", каже Драгана Бољевић из Друштва судија Србије.

Лупање вратима, претње, увреде, не дешавају се сваки дан. Ипак, нема судије који то није искусио.

"Али је и то довољно да утиче на судију и на остале запослене у суду. Понекад се чак дешава да то чине и адвокати и заиста је понекада тешко задржати присебност и достојанство", каже Драгана Бољевић.

Непримереног говора, на пример, може бити и у поднесцима. За то је казна до 100.000 динара. Наши саговорници сматрају да на понашање грађана утиче и то како се суд представља у јавности.

"Али чини ми се да и други државни органи и представници државних органа заиста у својим јавним иступима морају да воде рачуна да и када критикују суд, било да је то са правом или да нису у праву, да је то неко њихово мишљење, морају да воде рачуна на који начин то чине да не стварају слику у јавности да је дозвољено суд омаловажавати и суд и судије", истиче Хаџиомеровић.

У Америци и неким европским земљама постоји правосудна полиција. Они воде рачуна о понашању у згради суда, али и о безбедности судија ван зграде.

број коментара 0 Пошаљи коментар