Шојгу положио капсулу са земљом из Русије у спомен-плочу "Вечна ватра"

Министри одбране Србије и Русије, Александар Вулин и Сергеј Шојгу, положили су на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда капсулу са земљом из Русије, на месту будуће скулптурно-архитектонске композиције "Вечна ватра", чиме је и означен почетак њене изградње.

Скулптура "Вечна ватра" подиже се у знак сећања на српске и руске жртве у Другом светском рату.

Постављањем камена темељца за скулптуру "Вечна ватра" заправо је означен почетак "Акције мира и слоге", у оквиру које ће се током ове године одржати низ догађаја поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом.

Пламен "Вечне ватре" почеће да гори за месец дана, а аутор ове скулптуре је Андреј Тиртишников, члан Руске академије уметности.

Догађају су присуствовали министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и глумац Милош Биковић.

Ђорђевић је, уочи почетка полагања темељца за скулптуру "Вечни пламен", рекао да Спомен-обележје ослободилаца Београда одсликава братство српског и руског народа који су заједно губили животе како бисмо данас имали слободу.

Министар Ненад Поповић је казао да су Руси и Срби извојевали победу у Другом светском рату, као и да су спасили Европу од фашизма.

Истакао је да ће велики догађај бити 9. маја на Црвеном тргу у Москви, када ће, каже, заједно корачати војске Србије и Русије, а то посматрати два председника, Александар Вучић и Владимир Путин.

Како је формирана спомен-капсула 

Руководилац руске Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународнике у расејању и међународну друштвену сарадњу Елеонора Валентинова Митрофанова рекла је да је 15. фебруара у Русији одржана свечаност формирања спомен капсуле, у којој се налази земља из Русије, а која је донета у Београд и постављена у спомен плочу "Вечне ватре".

Према њеним речима, тај спомен ће бити још један симбол неразрушивог српско-руског пријатељства, место где ћемо се клањати херојима и доказ бесперспективности историјске ревизије и истине.

"Успостављањем вечне ватре ми поручујемо погинулим ослободиоцима Београда да их памтимо и дајемо налог будућим поколењима да и они памте погинуле за слободу, многовековно пријатељство и ратно братство руског и српског народа", рекла је Митрофанова.

Сећање на ослободиоце Београда

Претходно су министри положили венце на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.  

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године.

Београдском офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године, окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда.

На том гробљу је сахрањено 1.395 бораца Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије и 818 бораца Црвене армије.

Министар Шојгу данас је у званичној посети нашој земљи, а раније данас га је испред Палате "Србија" дочекао министар Вулин.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 00:05) - ,," [нерегистровани]

Вечна Слава и Хвала!

Нека је Вечно Сећање и Захвалност, Свима који су Дали своје Животе за Нашу Слободу!

Да Нам Живе Срби и Руси!
Да је Све Најбоље Србији и Русији!

][
][