Шеснаест година након пожара – Хиландар добија нови сјај

За православни духовни центар Атос, који је део историје и културе света, каже се да дише празницима Пресвете Богородице. Хиландар, српски вишевековни центар литургијског живота, после 16 година од катастрофалног пожара, добија нови сјај.

У манастирском комплексу Хиландара, најзначајнијег српског манастира, обновљено је око 80 одсто изгорелог дела древне лавре. Обнова комплекса на Светој Гори је сложен посао.

"У протеклих годину дана ми смо уселили Бели конак. Завршен је и пуштен противпожарни систем, хидрантска мрежа, резервоар који је направљен још пре десет година. Прошле године у току зиме пуштена је нова котларница. Припрема топлотне енергије је решена ван манастира. Велики конак и Синодик урађени су аутентично", каже пројектант реконструисаних објеката, професор доктор Ненад Шекуларац.

Завршена је и реконструкција трпезарије.

"На пролеће крећемо са радовима на оном објекту одакле је и избио пожар, где су били највећи проблеми. То је објекат Игуменарије и Дохије. Треба да добијемо сагласност од грчких служби након почетка Великог поста", објашњава Шекуларац.

Радује што се упоредо са архитектонском обновом изгорелих објеката, манастир Хиландар и духовно обнавља.

Влада Србије је главни донатор обнове немањићке задужбине на Атосу, као и Српска православна црква и верујући народ.

Својеврсно светилиште духовног, црквеног, државотворног и просветног уздизања српског народа, Хиландар је и огледало културе и духовности православног света.

број коментара 0 Пошаљи коментар