Како препознати фалсификоване новчанице

Број фалсификованих новчаница је у сталном порасту. Мирослав Јеремић, директор Одељења за борбу против фалсификовања и анализу новца НБС, објашњава за РТС како да се грађани заштите и препознају превару.

Четворица Београђана ухапшена су пре два дана због сумње да су фалсификовали више од два милиона долара. Неке од откривених лажних новчаница прошле су проверу у мењачницама и верује се да их још има у оптицају.

Мирослав Јеремић је рекао, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да централне банке покушавају да произведу новац са таквим заштитним елементима које је јако тешко имитирати, док фалсификатори настоје да се, користећи техничка средства, што више приближе оригиналу.

Постоји машина која има софтвер за препознавање фалсификата, али фалсификатори стално стварају нове начине преваре, истиче Јеремић и додаје да је најбоље поредити оригинал и новчаницу за коју се сумња да је лажна.

Визуелно изгледају исто, али преласком јагодицом осетиће се неравнине на оригиналу, наводи Јеремић и додаје да су веома важни серијски бројеви новчаница.

"Грађанин, уколико има сумњу да има фалсификовану новчаницу, има две варијанте: једна је да оде у најближу полицијску станицу и да то пријави, а друга да оде у најближу банку", наводи Јеремић.

Ако постоји сумња, додаје, новчаница ће у оба случаја завршити у Народној банци на експертизи, а грађанин ће добити извештај да ли је реч о оригиналу.

"У том случају му се новчаница враћа, а ако је фалсификат, онда нажалост остаје без те новчанице", рекао је Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво